Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Cambodja voorbereidingen

Een natuurrijk land met een verrassend vriendelijke bevolking. Vergeet niet Cambodja te bezoeken!

Om u alvast een indruk te geven van de voorbereidingen voor uw reis en van het leven in Cambodja, heeft Green Wood Travel deze webpagina samengesteld.
Als u meer specifieke informatie over de Cambodja of omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-maillen, bellen NL 070 250 0062, chatten of te bezoeken. Uw vragen zullen wij met plezier beantwoorden.

Het Land


Het hart van het Cambodjaanse landschap wordt gevormd door vruchtbare alluviale laaglanden die tweederde van de oppervlakte van het land uitmaken. Deze laaglanden worden in het noorden omringd door de laatste uitlopers van de Himalaya; het Dangrek-gebergte (max. 500 meter hoog), in het oosten door de Moi-heuvels, in het zuidwesten door de Olifantsketen of Phnom Damrei (max. 900 meter hoog) en in het westen door de hoogste bergketen van Cambodja, het Cardamom-gebergte of Chuor Phnom Kravanh. Het laagland en de bergen worden vooral in noordelijk Cambodja van elkaar gescheiden door een overgangszone met savanne en laaggelegen heuvels of 'phnom'. De hoogste top van Cambodja is de Phnom Aural met 1813 meter. CAMBODJA ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Ca. 5% van het huidige Cambodja bestaat uit rivieren en meren. De grootste rivieren zijn de Mekong, die het land in noord-zuidrichting doorstroomt, en de Tonlé Sap, die in het centrum van West-Cambodja het gelijknamige meer vormt, waarvan de oppervlakte naar gelang van de regenval wisselt van 3000 tot 10.000 km2. Het visrijke meer van Tonlé Sap is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azie. De Mekong (Cambodjaans: Tonlé Thom, de Grote Rivier) stroomt via Tibet, China, Myanmar (vroeger: Birma), Thailand en Laos naar Cambodja.
Bij de hoofdstad Phnom Penh splitst de Mekong zich naar het westen in de Beneden-Mekong en naar het oosten in de Bassac. Beide armen monden via het zuiden van Vietnam uit in de Zuid-Chinese Zee. De Mekong stroomt ca. 500 km door Cambodja en is op sommige plaatsen 5 km breed.

Phnom Penh, de drukke en chaotische hoofdstad, heeft prachtige paleizen maar u vindt hier ook de herinnering aan de gruweldaden van het Khmer Rouge regiem.
Het 25 km2 grote Angkor Wat bij Siem Reap, met tempels uit de 6e tot 13e eeuw, wordt tot de wereldwonderen gerekend.
In het zuiden ligt de populaire badplaats Sihanoukville en meer naar het oosten bij de Vietnamese grens de vroegere badplaats Kep.
U vindt hier nog ongerepte bountyeilandjes.

Geschiedenis van Cambodja


De troepen van de communistische Khmer Rouge bezetten in 1975 Phnom Penh. Zij gaven opdracht tot evacuatie van alle steden en dorpen binnen twee dagen. Meer dan 1 miljoen mensen stierven tijdens de deportatie door uitputting, martelingen en executies. Een Vietnamese invasie verdreef de Khmer Rouge in 1978 naar het platteland. Die bleef daar nog ongeveer 13 jaar actief. De door de Verenigde Naties gesteunde verkiezingen in 1993 zorgden voor meer stabiliteit en minder onrust. Halverwege de jaren negentig werd de Khmer Rouge zoveel mogelijk ontmanteld. Een door de coalitie gevormde regering bracht na de verkiezingen van 1998 hernieuwde stabiliteit. Daarop volgde een volledige overgave van de laatste Khmer Rouge-groeperingen. Tegenwoordig is Cambodja een vredig land met een oprechte en vriendelijke bevolking die u als bezoek(st)er hartelijk verwelkomt. Het Koninkrijk Cambodja is nu een veilige vakantiebestemming.

Klimaat


U kunt Cambodja het hele jaar bezoeken. Het land kent een tropisch klimaat met drie seizoenen. Het droge seizoen van november tot maart is het meest aangename. De temperatuur is dan lager (met een gemiddelde temperatuur van 20 tot 28 graden Celsius) en het is doorgaans droog. Het warme seizoen duurt van maart tot begin juni (de gemiddelde temperatuur is dan 28 tot 35 graden Celsius). Het regenseizoen loopt van eind mei tot en met oktober.Munteenheid en koers


De lokale munteenheid is de riel. Desondanks berekenen Cambodjanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. De wisselkoers (tijdens het schrijven van deze informatie) is ongeveer 4000 riel voor 1 US dollar.
Alleen in Phnom Penh, Sihanoukville en Siem Reap zijn enkele pinautomaten waar u geld kunt opnemen met uw Cirrus-, Maestro- of Visacard. Creditcards worden alleen geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en sommige duurdere souvenirshops. Alleen grote banken accepteren travellercheques en buitenlandse valuta (uitgezonderd USD). Wij raden u aan om USD in kleine coupures bij u te hebben.

Er wordt dus dikwijls 'zwart' gewisseld. Cambodjanen benaderen toeristen vaak met de vraag 'change money?' Wees daar voorzichtig mee..... vooral open en bloot op straat ...... Bovendien smeren de wisselaars u te kleine coupures aan en soms zelfs oude, ongeldige biljetten. Wissel alleen geld bij officiele instanties en let erop dat oude en/of geschuurde bankbiljetten niet geaccepteerd worden in Azië.

Blokkeren Belgische en Nederlandse bankpassen
De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij uw bank, voordat u op vakantie gaat aanvragen uw pas niet te blokkeren bij gebruik buiten Europa voor bepaalde tijd.

Reisdocumenten en Visum


Cambodja heeft liberale visumregels en -condities. Alle reizigers kunnen een toeristenvisum voor 30 dagen aanvragen bij aankomst op de internationale vliegvelden van Phnom Penh of Siem Reap voor $30 USD U dient wel te beschikken over een paspoort dat na vertrek nog 6 maanden geldig is, 2 pasfoto's en 2 kopieën van uw paspoort.
Ditzelfde geldt voor bezoekers die over land arriveren vanuit Vietnam, Laos of Thailand. Vanaf Laos kunt u via twee kleine grensovergangen bij Dong Calor het land in of via de nieuwe grensovergang bij Ban Nong Nok Khen. Vanuit Vietnam zijn er overgangen bij Bavet-Moc Bai en Ving Xuong-Chau Doc.


ROYAL EMBASSY OF CAMBODIA
518/4 Pracha Uthit Road (Soi Ramkamhaeng 39),
Wangtonglang, BANGKOK THAILAND 10310

Tel: 02 9575851 - 2
Fax: +66 (0)2 9575850
E-mail: camemb.tha@mfa.gov.kh


De eerste grensovergang is Aranyaphratet (in Noordoost-Thailand) naar Poi Pet (Cambodja). Ook is er een grensovergang bij Ban Hat Lek op de route van Trat (in Zuidoost-Thailand) naar Cham Yeam (Cambodja); via de provincie Koh Kong reist u dan verder landinwaarts. Een derde optie is de grensovergang Aur Smach tussen de provincie Si Sa Ket (in Noordoost-Thailand) en de Cambodjaanse provincie Oddar Meanchey. De vierde ligt ten zuiden van Phu Sing vlak bij de beroemde Preah Vihaer tempel. Deze tempel is echter niet meer toegankelijk vanaf de Thaise kant, maar wel van Cambodjaanse zijde. Grensovergang nummer vijf is Phsar Prom op de weg van Chantaburi (Pong Nam Ron district in Zuidoost-Thailand) naar Pailin City (Cambodja). De laatste grensovergang is Daun Lem in Kamreang district in de provincie Battambang (Cambodja); deze is verbonden met Pong Nam Ron district in Zuidoost-Thailand (provincie Chantaburi).

U kunt éénmaal een verlenging van uw visum aanvragen voor een extra maand. Als u langer blijft dan uw visum toestaat, betaalt u 5 USD boete per dag.


U kunt ook online www.evisa.gov.kh/ een toeristenvisum aanvragen via e-Visa. Vul het aanvraagformulier in en betaal met uw creditcard. Binnen drie werkdagen krijgt u bevestiging of het visum is toegewezen. U kunt op dezelfde website ook de stand van zaken checken. Het gaat hier om een toeristenvisum voor eenmalige binnenkomst, verplicht voor alle Europese ingezetenen. Het visum is drie maanden te gebruiken met een maximaal verblijf van 30 dagen (minimum 24 uur). De kosten bedragen 37 USD (30 USD voor het visum en 7 USD afhandelingskosten). U kunt het land vervolgens alleen binnenkomen via de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap of over land via Thailand Koh Kong (Cham Yeam) en Poi Pet (Banteay Meanchey) of Vietnam Bavet (Svay Rieng). Uw paspoort moet na vertrek nog 6 maanden geldig zijn. Een recente pasfoto (JPEG/PNG format) dient te worden meegestuurd.


Foto's:

Douane en formaliteiten


De douaneformaliteiten zijn relaxed. Wel moet u rekening houden met een aantal simpele regels wanneer men het land binnenkomt. Elke reiziger moet een compleet immigratie- en douane aangifteformulier invullen tijdens de vlucht en moet deze formulieren overhandigen bij aankomst. Er gelden geen beperkingen voor wat betreft waarde en het soort valuta die u mee mag nemen, maar het totaal aan Cambodjaanse valuta mag in waarde niet meer bedragen dan 10.000 riel per persoon. Bezoekers die meer dan USD 100.000 cash geld of in waardepapieren bij zich hebben, moeten dit aangeven opdat de Cambodjanen er zeker van zijn dat u dit ook weer mag uitvoeren. Immigratieformaliteiten gaan sneller als reizigers reeds een visum kunnen tonen. Wanneer u een transfer-in geboekt heeft, zal een vertegenwoordiger van Green Wood Travel u opwachten na de laatste douanecontrole op het vliegveld. Deze gids is makkelijk te herkennen door het bordje met de naam van de gasten of de groep. Wanneer u het land verlaat, wordt de bagage op het vliegveld in Phnom Penh gescand en op het vliegveld in Siem Reap mogelijk handmatig geïnspecteerd.

Luchthavenbelasting


De luchthavenbelastingen zijn inbegrepen in de ticketprijs.
 • US$ 25.- per persoon bij vertrek met internationale vlucht vanaf het vliegveld in Phnom Penh
 • US$ 25.- per persoon bij vertrek met internationale vlucht vanaf het vliegveld in Siem Reap
 • US$ 6.- per persoon bij vertrek met binnenlandse vlucht vanaf het vliegveld in Siem Reap
 • US$ 6.- per persoon bij vertrek met binnenlandse vlucht vanaf ieder ander binnenlands vliegveld

 • NB: de maximaal toegestane hoeveelheid bagage op een binnenlandse vlucht is 10 kilo, tenzij u kunt aantonen dat u een directe aansluiting heeft op een internationale vlucht.

  Gezondheidsrisico's en inentingen


  Ondanks dat vaccinaties niet officieel verplicht zijn om Cambodja binnen te komen, worden ze wel zeer aangeraden.Bezoekers worden aangeraden om bij de huisarts of de GGD te informeren naar de actuele adviezen met betrekking tot bescherming tegen malaria, tyfus, tetanus, hepatitis A en B. Belangrijke geneesmiddelen voor eigen gebruik dient u in voldoende mate zelf mee te nemen, aangezien deze over het algemeen niet te verkrijgen zijn in Cambodja.

  Lokale tijd


  De tijd in Cambodja is GMT + 6 uur (+5 uur gedurende zomertijd); het land ligt in dezelfde tijdzone als de buurlanden Thailand, Laos en Vietnam.

  Fooi


  Het geven van fooien is in Cambodja niet verplicht, maar desondanks overal ingeburgerd in hotels en restaurants, naast de service charge boven op de rekening (indicatie: voor een kruier 1.000 riel per tas.)

  << Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>