Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Cambodja voorbereidingen

Cambodja bruist van levenslust en timmert energiek aan de toekomst. Dat doet het terwijl het met twee benen stevig in een turbulent verleden staat. Als u reist herkent u op meerdere plaatsen het koloniale verleden uit de tijd dat Cambodja deel uit maakte van Indochina, het koloniale rijk van de Fransen. Recenter en nog grauwer is de tijd die Cambodja doormaakte onder Pol Pot. De Toul Sleng gevangenis en de Killing Fields zijn daar de gruwelijke herinnering aan. CAMBODJA ! Exclusieve Green Wood Travel Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Het is opvallend dat ondanks het heftige verleden de Cambodjanen het lachen niet is vergaan. Veel reizigers genieten van het natuurschoon, de traditionele manier van leven, de tempels, pagodes en het lekkere eten, maar maar zijn uiteindelijk het meest betoverd door de vriendelijke bevolking.

Mocht u al een reden nodig hebben om naar Cambodja te reizen dan is die reden Angkor Wat. Geen enkel andere tempel of tempelcomplex kan de vergelijking met Angkor Wat doorstaan. Er zijn mogelijk mooiere tempels, maar nergens anders bestaat een historisch religieus monument van deze omvang dat zo'n onvergetelijke indruk maakt. De verschillende tempels zijn weliswaar ruïnes, maar maken nog altijd voelbaar en inzichtelijk hoe het leven hier ooit geweest moet zijn. De impact die Angkor Wat op de bezoeker maakt is te vergelijken met die van de piramides van Gizeh in Egypte, de Taj Mahal in India en de Inca ruïnes in Peru.

Foto's:

Cambodja voorbereidingen Rondreis CambodjaCambodja voorbereidingen Rondreis CambodjaCambodja voorbereidingen Rondreis CambodjaCambodja voorbereidingen voordelige vliegticketsCambodja voorbereidingen voordelige vliegticketsCambodja voorbereidingen voordelige vliegticketsCambodja voorbereidingen voordelige vliegticketsCambodja voorbereidingen voordelige vliegticketsCambodja voorbereidingen Rondreis CambodjaCambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja

Algemene Informatie


Cambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja
Twee tijdsperiodes die een essentiële rol in de geschiedenis van Cambodja hebben gespeeld, zijn zelfs bekend bij mensen die weinig van Cambodja weten. Wie heeft er niet gehoord over het moorddadige Khmer Rouge regime uit de jaren '70 dat miljoenen slachtoffers maakte. En wie heeft er nou niet gehoord over de glorieuze welvaart en rijkdom van het gigantische Khmer rijk dat vooral tussen de 11e en 13e eeuw floreerde en waarvan Angkor Wat nog altijd het overtuigende bewijs is.

ANGKOR

Het Khmer Rijk, dat ongeveer van 900 n.c. tot de 15e eeuw bestond besloeg wat we nu kennen als Cambodja, maar ook Laos, Vietnam en een groot deel van Thailand. Jayavarman II wordt beschouwd als de oprichter van het Khmer Rijk. Hij riep zichzelf in 802 uit tot Devaraja, de gods-koning en begon in die hoedanigheid aan het opbouwen van zijn rijk. Zijn opvolgers zetten zijn missie voort. Centrum van de macht in het Khmer Rijk was Angkor, dat in de hoogtijdagen mogelijk een miljoen inwoners had.

Vooral door het sterker worden van het koninkrijk Ayutthaya kwamen de Khmer onder druk te staan. Vele jaren gingen voorbij, maar het conflict met wat later Thailand zou worden bleef aanwezig. Stukken die eerst bij Cambodja hoorden gingen naar Thailand en weer terug. Dat laatste vooral toen Cambodja steun zocht bij Frankrijk dat aan een koloniaal rijk in Indochina bouwde. Cambodja was zo'n 90 jaar onderdeel van Indochina en had veel moeite om onder de Fransen uit te komen. In 1953 werd Cambodja onafhankelijk.

RODE KHMER

Daarmee was de vrede niet getekend, want Cambodja maakte op haar beurt nog altijd aanspraak op grote delen van Vietnam. Uit de tientallen jaren oorlogsconflicten die ontstonden, kwam uiteindelijk midden jaren '70 de Khmer Rouge, de Rode Khmer, als sterkste naar voren en namen zij in Cambodja de macht.

De Rode Khmer streefde onder leiding van Pol Pot naar een agrarische samenleving. Om die te bereiken werden massaal monniken en 'intellectuelen' afgeslacht. Pol Pot liet zo'n drie miljoen mensen vermoorden. Een kwart van alle Cambodjanen!CAMBODJA ! Exclusieve Green Wood Travel Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Ter herinnering aan de verschrikkelijke Rode Khmer tijd is de Toul Sleng gevangenis in Phnom Penh als museum bewaard gebleven. In de gevangenis, die bekend stond als S-21 (Security Office 21), werden Cambodjanen verhoord, gevangen gehouden en gemarteld. Net zo berucht zijn de Killing Fields, waar veel slachtoffers 's nachts naar toe werden gebracht om te worden geëxecuteerd. Een pagode met doodshoofden herinnert ons aan hen en aan de gruwelijke gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden.

VERLEDEN EN HEDEN

Na opnieuw tientallen jaren strijd met Vietnam raakte de macht in een impasse. De Verenigde Naties namen een leidende rol en dat resulteerde in de jaren '90 tot het koninkrijk Cambodja. Dat was geen garantie voor een rustige democratie. Krachten uit het Khmer verleden bleven een rol spelen en nog altijd wordt Cambodja min of meer door een beperkte hoeveelheid machthebbers (en het leger) geregeerd.

Cambodja heeft rond de 16 miljoen inwoners, waarvan de helft jonger is dan 22. De meeste Cambodjanen hebben een etnische Khmer achtergrond en Khmer is de officiële taal. Frans wordt vooral nog gesproken door oudere Cambodjanen en soms nog op onderwijsinstellingen. Net als in Thailand wordt het Theravada Boeddhisme aangehangen, met veel invloeden uit het Hindoeïsme.

Reisdocumenten en visum


Cambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja
U hebt voor Cambodja een visum nodig. Dat visum koopt u aan de grens of voordat u op reis gaat.

VISUM VOORAF

- VIA INTERNET

Vanuit uw leunstoel kunt u via de officiële website van de Cambodjaanse overheid VISUM CAMBODJA een visum aanvragen. U vult het formulier in, betaalt per creditcard.
U krijgt dan binnen drie dagen een bevestigingsmail (e-visa certificaat). Dat certificaat moet u aan de grens laten zien.

De VISUM CAMBODJA website geeft ook informatie bij welke grensovergangen dit certificaat geldig is. Dat zijn in ieder geval de luchthavens van Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville en een aantal landovergangen met Thailand.

- VIA DE AMBASSADE

Digitaal een visum aanvragen gaat waarschijnlijk soepeler dan het persoonlijk bij de ambassade doen. Er is een ambassade in België: 264A, Avenue de Tervuren, 1150 Brussel. De ambassade heeft geen eigen website.

AAN DE GRENS

Bij de landsgrenzen met Thailand, Laos of Vietnam zal een visum aan de grens kopen meestal geen problemen opleveren. Reken erop dat uw visum hier tussen de 36 en 45 US dollar kost (er wordt weleens wat extra gerekend voor een 'noodzakelijke' stempel). Gemakkelijker is het als u per vliegtuig in Phnom Penh of Siem Reap aankomt.

 • Een toeristenvisum kost (ongeveer) 36 US dollar
 • Het visum is 30 dagen geldig
 • U moet een compleet immigratie- en douane aangifteformulier invullen (tijdens de vlucht)
 • U hebt een pasfoto nodig (neem er voor de zekerheid 2 mee)
 • Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Cambodja

 • Bij de immigratiedienst in Phnom Penh kunt u eenmalig een verlenging aanvragen van 30 dagen.

  IN THAILAND

  - VIA DE AMBASSADE

  De ambassade van Cambodja in Bangkok is gevestigd op 518/4, Soi Ramkamhaeng 39, Pracha Uthid Road Rd., Wang Thonglang, Wang Thonglang, Bangkok. Tel:+6629575852, +6629575851.
  Openingstijden: maandag tot en met vrijdag, van 09:00 tot 12:00 uur.

  - VIA HOSTELS

  In Bangkok zijn genoeg kantoortjes en hostels, vooral rond Khao San Road, die een visum voor u kunnen aanvragen. De kosten zijn ongeveer zoals hierboven omschreven. U hebt een aanvraagformulier en pasfoto's nodig. Meestal duurt het 2 of 3 dagen voordat u uw paspoort met visum terug hebt.

  Klimaat en weer


  Cambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja
  U kunt Cambodja het hele jaar bezoeken. Het land kent een tropisch klimaat. Het droge seizoen van november tot maart/april is het meest aangename. De temperatuur is dan lager (met een gemiddelde temperatuur van 20 tot 28 graden Celsius) en het is doorgaans droog. November tot en met januari zijn de beste maanden, het is dan droog en het minst warm. Vanaf februari wordt het weer langzaam warmer.

  April is de warmste maand. Het warme seizoen duurt van maart tot eind mei, begin juni (de gemiddelde temperatuur is dan 28 tot 35 graden Celsius).

  Het regenseizoen loopt van eind mei tot en met oktober. In deze periode valt zo'n beetje driekwart van alle regen die jaarlijks valt. De meeste kans op een nat pak hebt u tussen juli en september. Dit wil overigens niet zeggen dat het elke dag veel regent, op de meeste dagen is het waarschijnlijk alleen een enorme regenbui. Dagen waarop het echt de hele dag regent zijn zeldzaam. Onhandig is dat verplaatsen soms moeilijker wordt omdat wegen onder water staan. Voordeel is dat het landschap mooier is, de omgeving minder stoffig en er veel vogels te zien en te horen zijn.

  Geldzaken


  Cambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja
  De lokale munteenheid in Cambodja heet Riel (KHR). In Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville en enkele andere locaties zijn er PIN-automaten (meestal bij banken of op de luchthavens) waar u geld kunt opnemen.

  Voor meer informatie over de actuele koers klik op KOERS.

  Als u wilt weten waar u pinautomaten vindt, kijk op ATM LOCATER.

  De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij de bank of via de website van de bank uw pas omzetten naar wereldwijd.

  In grotere hotels (en restaurants, etc), en dan vooral in de steden, kunt u met uw creditcard betalen. Visa en Master Card zijn zeer gangbaar. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard, maar in de regel is geld opnemen met een creditcard (zeker als het gaat om kleine bedragen) relatief erg duur.

  Neem eventueel cash US dollars mee. Met dollars betalen is op veel plekken in Cambodja geen probleem.

  Gezondheid en inentingen


  Cambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja
  Voor Cambodja zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.

  Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseert de GGD drie prikken.

  Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.

  Kijk voor een actueel reisadvies van de GGD op VACCINATIES CAMBODJA

  Beschermt u zich goed tegen muggensteken. Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. De mug spuit door de steek parasieten in het bloed. In sommige landen hoeft u geen malariapillen te slikken, maar wordt een noodbehandeling meegegeven in het geval u malaria krijgt. Dit hangt ook van uw medische gezondheid af. Vraag advies bij de GGD of uw huisarts.

  In Cambodja kunnen muggen ook DENGUE (knokkelkoorts), CHIKUNGUNYA en/of ZIKA over brengen. Neem daarom preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

 • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
 • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
 • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
 • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
 • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
 • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

 • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET. Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten). Ook over muggen vindt u meer informatie op de eerder genoemde website van de GGD.

  Internet en telefoon


  Cambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja
  Internet is over het algemeen goed beschikbaar in Cambodja. Uiteraard beter in stedelijke gebieden. Zelfs in veel bussen wordt internet aangeboden. Toch is voor de meeste Cambodjanen het digitale leven nog toekomstmuziek. De kwaliteit is niet zo goed als in Nederland, maar 3G en 4G worden aangeboden.

  De meeste hotels, restaurants en cafés in de grote steden bieden (gratis) internet aan.

  Internet wordt door de overheid gecontroleerd, vanwege politieke en morele redenen. Het kan dus zijn dat u websites die u gewend bent te openen, in Laos niet kunt openen. Bellen kan via Facetime, Skype, Whatsapp, Line of soortgelijke internetdiensten.

  Op uw eigen simkaart heeft uw mobiele telefoon geen ontvangst, maar u kunt deze vervangen door een lokaal prepaid of top-up exemplaar. Die koopt u bij lokale mobiele telefoon winkeltjes.

  Vervoer naar de luchthaven


  Cambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja
  SCHIPHOL

  Schiphol heeft een één terminal-concept. Alle drie de vertrekhallen liggen onder één dak. Inchecken voor de meeste niet-Schengenvluchten kan in vertrekhal 3. KLM- en SkyTeam vluchten worden voornamelijk ingecheckt in vertrekhal 2.

  Schiphol is te bereiken per auto, trein en (uiteraard) het vliegtuig. Het treinstation Schiphol ligt direct onder de luchthaven. Vanaf het perron gaat u met de roltrap of lift direct naar Schiphol Plaza. Vanaf Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam kunt u rechtstreeks naar Schiphol reizen. Plan uw reis op NS.NL.

  Reizigers die in de buurt van Amsterdam wonen kunnen ook de bus overwegen. Er zijn 24 directe busverbindingen naar de luchthaven. Meer informatie vindt u op 9292.NL.

  BRUSSELS AIRPORT

  Brussels Airport zoals de luchthaven internationaal wordt aangeduid, ligt op 12 kilometer ten noordoosten van Brussel, in Zaventem. Van Antwerpen naar het vliegveld is ongeveer 40 kilometer. Vanuit Eindhoven is het ongeveer 125 kilometer, vanuit Breda ongeveer 95 kilometer en vanuit Maastricht zo'n 105.

  Vanaf de Brusselse Ring (die heel erg druk kan zijn) staat het vliegveld goed aangegeven. Wie de route vooraf wil bestuderen, vindt op ROUTE PLANNING een paar websites die uw route uitstippelen.

  Op niveau O is een busstation met rechtstreekse bussen naar onder meer het treinstation Brussel-Noord, het NAVO kwartier en Brussel Expo. Ook zijn er bussen naar Mechelen, Leuven en andere omliggende steden.

  Het vliegveld is goed bereikbaar met de trein (niveau -1). Antwerpen ligt op ruim een half uur treinen, Brussel-Centraal op 17 minuten en Brugge op anderhalf uur. Ook vanuit Nederland zijn de verbindingen goed. Zo'n 15 keer per dag zijn er treinen van en naar Amsterdam via Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. Naar Amsterdam is een kleine drie uur. Den Haag iets meer dan twee.

  Via een overstap in Brussel-Zuid kunt u met de Thalys naar Parijs of Keulen en met de Eurostar naar Rijsel & Londen. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische spoorwegen: TREINEN.

  Informatie over Düsseldorf, over parkeren op Schiphol en Brussels Airport vindt u hier: VERVOER NAAR DE LUCHTHAVENS VAN SCHIPHOL, BRUSSEL EN DUSSELDORF

  Reisadvies Cambodja


  Cambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja
  Hier vindt u het laatste Cambodja reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Heeft u vragen over dit advies neem dan contact op met Green Wood Travel in Bangkok. Wij adviseren u graag.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reisapplicatie voor smartphones en pads. Met deze app bent u goed voorbereid wanneer u naar het buitenland vertrekt. U krijgt bijvoorbeeld actuele reisadviezen en u hebt in geval van nood de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades in de wereld bij de hand.

  De app is te downloaden in de Android Market en de App Store.
  Download de app voor Android
  Download de app voor iPhone

  U kunt voor actuele reisadviezen ook het Twitteraccount www.twitter.com/bzreisadvies volgen.

  En verder


  Cambodja voorbereidingen Rondreis Cambodja
  KLOK

  De tijd in Cambodja is 6 uur (+5 uur gedurende zomertijd) vooruit op die in Nederland en België. Cambodja ligt in dezelfde tijdzone als de buurlanden Thailand, Laos en Vietnam.

  VOLTAGE

  Cambodja heeft 230 volt. Het is verstandig om een internationale (verloop)stekker mee te nemen. De stopcontacten zijn anders dan in Europa.

  TAAL

  Khmer is de officiële taal. In sommige gebieden wordt ook nog wel wat Vietnamees gesproken en ouderen beheersen soms nog het Frans. In gebieden waar veel toeristen komen spreekt met (met enig geluk) Engels.
  << Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>