Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Laos voorbereidingen

Laos is niet het eerste land waar veel mensen aan denken als ze reisplannen beginnen te maken. Het land ontwikkelt zich langzaam en ook minder snel dan bijvoorbeeld Vietnam, een van de andere voormalige Franse Indochinese staten. Er gaan nog geen drommen mensen naar Laos. En dat is meteen al de eerste reden om nu wel te gaan. Andere redenen zijn: de mensen, vaak nog traditioneel levende stammen; de natuur, bergen, rivieren, groene landschappen; en een rijke en turbulente geschiedenis, van Khmer tot kolonie. Laos heeft geen zee, het grenst aan land met Cambodja, Vietnam, China, en wordt door de Mekong rivier van Myanmar en van Thailand gescheiden. LAOS ! Exclusieve Green Wood Travel Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !


Het is verstandig dat u zich vooraf informeert over belangrijke zaken als het visum en gezondheid, het klimaat en internet. Vandaar dit informatiebulletin. Hebt u specifieke vragen die wij hier niet beantwoorden, wilt u meer informatie over Laos of de omringende landen, aarzel dan niet bel NL 070 250 0062, e-mail of chat met ons. Wij bieden een kleine twintig kortere en langere tours in Laos aan. Zoals u van ons gewend bent, kunnen deze tours worden aangepast aan uw specifieke wensen, bijvoorbeeld omdat u langer in Vientiane of Luang Prabang wilt blijven of absoluut de Vlakte der Kruiken of het 4000 eilanden gebied niet wilt missen.

Foto's:

Laos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingenLaos voorbereidingen

Algemene Informatie


Mensen die Thailand nog van tientallen jaren geleden kennen, krijgen eenmaal in Laos misschien wel een kleine flashback. De twee landen lijken best een beetje op elkaar. Sommige beroemde Thaise gerechten hebben hun oorsprong in Laos. Grondgebied was in de lange geschiedenis de ene keer Thai en later weer Lao. Ze delen hun kijk op het boeddhisme, er zijn veel overeenkomsten in de taal. Veel volksstammen die in Laos leven komen ook in Thailand voor. Net als in Thailand is rijst een belangrijk landbouw (en export) product.

Laos is geen groot land ( en nu even niet met Nederland vergelijken, dan is bijna alles groot). Wie een lijn van noordwest naar zuidoost trekt, komt op iets meer dan duizend kilometer uit. Veel van dit land ligt hoog, op plateaus tussen de bergen (Mount Bia is met 2818 meter de hoogste), groene heuvels en langs rivieren, waarvan de Mekong de grootste en bekendste is. Laos heeft ongeveer 7 miljoen inwoners (dan is het weer wel kleine vergeleken met Nederland).

VARIATIE

Qua bevolking is Laos altijd in beweging geweest. Er leefden en leven tientallen verschillende stammen. Om een soort van overzicht te creëren werden ze min of meer naar regio ingedeeld. Lao Loum vindt u langs Mekong en in de steden. Ook deze groep is weer onder te verdelen, dat treft u bijvoorbeeld de Tai Dam, Tai Deng, Phuan in het noordoosten, Lue in het noordwesten en Phu Tai in het zuiden. Om maar even aan te geven dat er nogal wat variatie is). Er zijn Lao Theung (Lao of the Mountain Slope) en Lao Soung (Lao of the Mountain Tops, onder meer bekende stammen als de Hmong, Mien, Lahu en Hani). De officiële taal in Laos is het Lao, zoals gesproken en geschreven in de hoofdstad Vientiane. Maar elke van bovengenoemde groepen heeft weer een eigen taal. Zo spreken de Lao Theung een Mon Khmer dialect. Verder zijn er variaties terug te voeren naar Birmees en zelfs Tibetaans.

BEMOEIALS

Net als in Thailand, en eigenlijk ook de rest van de regio, bestonden er, tot de koloniale machten zich met het gebied kwamen bemoeien, vooral kleine stadstaten of koninkrijken die zich voor langer of korter rondom een stad vormden. Ze bestonden bij de gratie van een succesvolle koning of heerser en verloren vaak macht zodra het rijk minder goed bestuurd werd en ergens anders een nieuw rijk opkwam. Luang Prabang is daar een mooi voorbeeld van. LAOS! Green Wood Travel heeft rondreizen door alle delen van Laos Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !
In het midden van de 14e eeuw vestigde zich rond Luang Prabang een door de Khmer gesponsorde koning, Fa Ngum. Hij stichtte daar zijn eigen koninkrijk, Lan Xang (Het koninkrijk van een miljoen olifanten). Het koninkrijk was honderden jaren succesvol en vredig, tot er conflicten kwamen met Birmezen en Thai. In de 17e eeuw viel Lan Xang uiteen en ontstonden er drie koninkrijken: Luang Prabang, Wieng Chan (Vientiane) en Champasak. Nieuwe staten, maar het DNA van Lan Xang, met een basis voor de Laotiaanse cultuur, organisatie en het besef van een gezamenlijke geschiedenis, is gevormd.

De Lao hebben afwisselend goede en slechte banden gehad met hun (koninklijke) buren, de Khmer (Cambodja) en de Birmezen (Myanmar). Ook het Siamese rijk bemoeit zich weer met Laos. In de 18e eeuw wordt het grootste gedeelte van Laos bezet, een beetje in een strijd met Vietnam dat ook aanspraak maakt op het grondgebied. In 1820 verklaarde Laos de oorlog aan Siam. Dat duurt tot in de 19e eeuw, dan doen de Thai afstand van Laos en geven het gebied aan de Fransen, die reeds grote delen van Vietnam in handen hebben. De Fransen gebruikten Laos hoofdzakelijk om hun koloniale grondgebieden in Vietnam af te schermen van Siam.

VAN KOLONIE TOT COMMUNISTISCH

Van grote invloed op het huidige Laos en nog altijd herkenbaar zijn drie periodes: als deel van het Khmer rijk, als kolonie van Frankrijk en het koloniale bestaan. In 1893 wordt Laos een kolonie van Frankrijk. Dat is het bijna 50 jaar geweest en de gevolgen daarvan zijn nog altijd goed terug te zien in Laos. Bijvoorbeeld omdat Frans nog altijd een gangbare taal is. In 1946 Laos onttrekt zich aan de Fransen, maar het krijgt pas in 1950 gedeeltelijk autonomie. Als Laos in 1953 weer een eigen staat. Bijna onmiddellijk breekt er een burgeroorlog uit tussen koningsgezinden en communisten (Pathet Lao). De communisten trekken aan het langste eind. In 1975 wordt Laos door het inmiddels tot Lao People's Front omgedoopte Pathet Lao een communistische staat.

Omdat in Laos, voor de communisten kwamen, al het Theravada Boeddhisme werd aangehangen, volgen nog altijd veel mensen (ongeveer 50 tot 60% van Laotianen) dit geloof. Vaak gecombineerd met of naast locale niet boeddhistische religies. Een kleine minderheid is christen of moslim.

Reisdocumenten en visum


Een visum is verplicht.

Om een visum te kunnen aanvragen heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst minimaal nog 6 maanden geldig is. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

VISUM AANVRAGEN IN EUROPA

U kunt een visum aanvragen bij de ambassade van Laos in Brussel. Daarvoor is nodig:
 • geldig paspoort (nog 6 maanden geldig bij aankomst)
 • recente pasfoto (kleur)
 • ondertekend aanvraagformulier
 • kopie van het vliegticket

 • Het visum kost ongeveer 40 euro (3 tot 5 werkdagen) en is 3 maanden geldig voor een verblijf van 30 dagen. Verlenging van verblijf is mogelijk bij de immigratiedienst in Laos.

  Het adres van de ambassade in Brussel is Brabanconne Avenue 19-12, B-1000 Bruxelles (Brussel). Tel: (322) 740 0950. Meer informatie over ambassades in Europa vindt u op LAO AMBASSADES EUROPA.

  U kunt ook een visumservice gebruiken, bijvoorbeeld die van de ANWB.

  VISUM AANVRAGEN IN AZIE

  Een visum voor een maximaal verblijf van 30 dagen kunt u bijvoorbeeld ook aanvragen bij aankomst op Vientiane Wattay, Pakse en Luang Prabang International Airport en op de International Friendship Bridge in Nong Khai, dat is ook de grenspost bij het Thanaleng treinstation, of bij de Thais-Laotiaanse grensplaats Huay Xai. In principe kunt u bij alle grensposten een visum kopen. Niet bij alle andere overgangen krijgt u 30 dagen, soms 15 dagen. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, regel dan een visum voor vertrek (of kies voor een van deze grotere/bekendere grensovergangen).

  Het visum kost ongeveer 36 US$ per persoon. U dient hiervoor een aantal formulieren in te vullen en tevens te beschikken over een recente pasfoto (maar neem er eentje extra mee).

  Ook kunt u een visum aanvragen bij een Laotiaanse ambassade, bijvoorbeeld in Bangkok.

  Laotiaanse Ambassade in Bangkok: 520, 502/1-3 Soi Sahakarnpramoon, Th Pracha Uthit/Pracha-Uthit Road, Wang Thonglang, Bangkok 10310. Tel: (+66) 2539 6679, (+66) 2539 6667-8

  Als u vroeg in de ochtend het visum aanvraagt, kunt u meestal uw visum na twee werkdagen afhalen. U moet eerst een entreenummer trekken voor uw visumaanvraag. Kom dus vroeg naar de ambassade. Het loket gaat om 8 uur open (maandag t/m vrijdag).

  Voor de aanvraag van een toeristenvisum in Bangkok is het volgende nodig:
 • een geldig paspoort (minimaal nog 6 maanden geldig bij aankomst)
 • twee identieke en recente pasfoto's
 • een visumformulier in tweevoud (ook te verkrijgen via Green Wood Travel)
 • 1.450 THB. (Nederlandse en Belgische paspoorthouders)

 • Een visumaanvraag kan in persoon afgehandeld worden, dit duurt ongeveer twee werkdagen. U kunt dit ook door een derde persoon laten afhandelen op commissie-basis. Het toeristenvisum is 30 dagen geldig.

  LET OP: Controleer altijd de visum procedure voordat u actie onderneemt. De procedure kan onverwacht worden gewijzigd.

  Geldzaken


  green wood travel prijsgarantie
  De lokale munteenheid is de kip (LAK). Desondanks berekenen Laotiaanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. In Vientiane, Luang Prabang en enkele andere locaties zijn er PIN-automaten waar u geld kunt opnemen.

  Voor meer informatie over de actuele koers klik op KOERS.

  Als u wilt weten waar u pinautomaten vindt, kijk op ATM LOCATER.

  De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij de bank of via de website van de bank uw pas omzetten naar wereldwijd.

  In grotere hotels (en restaurants, etc), en dan vooral in de steden, kunt u met uw creditcard betalen. Visa is in Laos de meest geaccepteerde. Maar ook Master Card en American Express zijn zeer gangbaar. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard, maar in de regel is geld opnemen met een creditcard (zeker als het gaat om kleine bedragen) relatief erg duur.

  Neem eventueel cash euro's, US dollars of Thaise baht mee.

  Gezondheid en inentingen


  green wood travel bangkok
  Voor Laos zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en difterie, tetanus en polio (DTP) worden echter wel aangeraden.

  De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel enkele toeristische gebieden malariavrij zijn, kent Laos ook risicogebieden. Vooral in bosrijke gebieden. De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.

  Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Denk daarom bij koorts of griep die langer dan twee dagen aanhoudt, aan malaria. Heeft u koorts tijdens uw reis in malariagebied of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken op malaria. Malaria kan behandeld worden. Hoe sneller men begint met behandelen hoe groter de kans op herstel.

  In Laos komen ook muggen voor die dengue, chikungunya en/of zika verspreiden. Heeft u koorts tijdens uw reis of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken.

  Vraag de GGD of uw huisarts naar malariapillen. Neem preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.

 • Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
 • Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
 • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
 • Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding.
 • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
 • Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.

 • Handig om mee te nemen: klamboe en muggenmiddel met DEET (tegen malaria), Stopmiddel tegen diarree en ORS tegen uitdroging bij diarree en een koortsthermometer (meten is weten).

  Kijk voor een actueel advies over malaria, inentingen en vaccinaties voor Laos op deze website van de GGD.

  Wij raden u aan de geneesmiddelen die u eventueel gebruikt in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze in Laos niet verkrijgbaar. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee. Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (bijvoorbeeld bij een allergie) is het raadzaam uw arts dit advies in het Engels te laten uitschrijven. Dit om taalproblemen bij een eventueel artsenbezoek te voorkomen. Rondom de Morning Market in Vientiane zitten grotere apothekers. Bij Poppy's in Rue Hengboun wordt Engels gesproken.

  Ziekenhuizen met een geneeskundige zorg die te vergelijken is met Nederland kent Laos (nog) niet. Het land telt een paar particuliere klinieken met redelijke zorg in noodgevallen. In het French Medical Centre in Vientiane kunt u terecht als u een dokter nodig hebt. In geval van ernstige ziekte of ongeval is medische evacuatie naar bijvoorbeeld Bangkok de beste optie (de Laotianen die zich dit kunnen veroorloven doen het ook). Een reisverzekering die dit dekt, is dus absolute noodzaak.

  Internet en telefonie


  De meeste hotels, restaurants en cafés in de grote steden bieden (gratis) internet aan. Er zijn ook nog internet-cafés. Op steeds meer plaatsen in Laos is internet aan een stevige opmars bezig, toch leveren een gebrekkige bandbreedte en slechte elektriciteit soms frustratie op. De verbinding is dus mogelijk traag; veel trager dan u waarschijnlijk bent gewend.

  Internet wordt door de overheid gecontroleerd. Er zijn strenge wetten waarmee de overheid kritiek op het regime probeert te onderdrukken. Het kan dus zijn dat u websites die u gewend bent te openen, in Laos niet kunt openen. Bellen kan via Facetime, Skype, Whatsapp, Line of soortgelijke internetdiensten. Of eventueel via de kantoren van Lao Telecom.

  Op uw eigen simkaart heeft uw mobiele telefoon geen ontvangst, maar u kunt deze vervangen door een lokaal (Lao telecom of van een van de vele andere aanbieders) prepaid of top-up exemplaar. Die koopt u bij een van de vele lokale mobiele telefoon winkeltjes. Er kan u gevraagd worden naar een kopie van uw paspoort en visum en naar een pasfoto.

  Klimaat en weer


  Laos heeft een mild tropisch klimaat, maar kent, omdat het hoog ligt, grote verschillen. In de Mekong Delta kan het 10 graden zijn, maar ook soms 40.

  In het regenseizoen (van mei tot oktober) kan er, hoe verrassend, flink wat regen vallen. De meeste neerslag valt op het Bolovens Plateau. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden.

  In het droge seizoen (van november tot april) liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 16 en 21 graden (december tot februari). Maar in april en mei kan die oplopen tot boven de 30 graden, meestal niet lang voordat de regen weer komt.

  En verder...


  MEDIA. De overheid beheerst de media. Televisiestations en kranten (de bekendste Engelstalige krant is The Vientiane Times) zijn in handen van de staat. Een vrije pers bestaat niet. Ook internet wordt gecontroleerd. Er zijn strenge wetten die kritiek op het regime onderdrukken.

  VOLTAGE. 230 Volt. Een verloop- of wereldstekker kan uitkomst bieden. Laos heeft andere stopcontacten dan u thuis in Nederland of België gewend bent.

  KLOK. In onze zomertijd is het in Laos 5 uur later, in de winter 6 uur.

  Meer informatie over Laos vindt u op het Laotiaans VERKEERSBURO.

  Belangrijkste bezienswaardigheden


  Laos heeft niet zoveel bezienswaardigheden nodig omdat er zijn, onder de mensen zijn, in de natuur en opgaan in het dagelijks leven, al een avontuur op zich is. Toch zijn er plaatsen waar we graag even op wijzen. Zeker de moeite waard van het bezoeken zijn:

  HET 4000 EILANDENGEBIED

  Siphandon, het 4000 eilandengebied, is een sprookjesachtige omgeving geschapen door de Moeder aller rivieren de Mekong. De rivier is hier op zijn breedst, tijdens het regenseizoen wel zo'n 12 kilometer. Als het water zich terugtrekt ontstaan er overal kleine eilandjes, letterlijk duizenden. Vandaar de naam. Het is hier niet alleen mooi, u ervaart ook hoe het traditionele Lao leven er uit ziet.

  LUANG PRABANG

  Het door bergen omringde stadje Luang Prabang bestaat al meer dan duizend jaar en ademt geschiedenis en Laotiaanse cultuur. Het staat vanwege dat unieke karakter sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst. Laos' belangrijkste toeristische bezienswaardigheid heeft wat te bieden: voormalige koninklijke paleizen, ruim dertig tempels (het is nog altijd het centrum van het Lao boeddhisme), maar ook sfeervolle historische straatjes boordevol winkeltjes en restaurants. Iedere morgen lopen honderden monniken in hun saffraan gele gewaden door de straten om hun dagelijkse aalmoezen te verzamelen. Dit is ook de plek om een fietstocht door de stad en de omgeving te maken!

  DE VLAKTE DER KRUIKEN

  De Vlakte der Kruiken. In het grote gebied rondom de stad Phonsavan zijn zandstenen en granieten kruiken gevonden, sommige klein, anderen meer dan drie meter hoog, maar allemaal meer dan tweeduizend jaar oud. Het verhaal gaat dat ze gebruikt werden om rijstwijn voor de doden op te slaan. Maar of dat helemaal klopt is ook nu nog steeds niet duidelijk. Maak een wandeltocht in het mysterieuze en fraaie gebied op de top van een heuvel waar zo'n 150 kruiken liggen. Overbodig om te zeggen dat ook het uitzicht meer dan de moeite waard is. U krijgt een panoramisch uitzicht over de omringende landerijen en natuur van de Ban Xieng Dee Vallei.

  VANG VIENG

  Vang Vieng is wereldberoemd (of zou het toch in ieder geval moeten zijn) omdat het waarschijnlijk het allermooiste natuurgebied heeft dat je in Laos zult aantreffen. Het heeft groene dalen, riviertjes die langs de heuvels meanderen en worden omringd door eeuwenoude kalksteenformaties. Fietsen en tuben en een bezoek aan de blauwe lagune zijn hier een 'must'.

  We hebben nog meer tips. U vindt ze op Laos 10++ Tips.

  << Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>