Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Laos voorbereidingen

Laos is de minst ontwikkelde van de drie voormalige Franse Indochinese staten. Nu, na een 35 jaar lange isolatie van de buitenwereld, gaat dit dunbevolkte land langzaam open voor buitenlandse toeristen. U vindt hier het traditionele leven van Zuidoost-Azië. Laos grenst aan Thailand, Cambodja, Vietnam, China en Myanmar (Birma). LAOS ! Exclusieve Green Wood Travel Privé reizen.
UW VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

Rivieren en bergen domineren de topografie van Laos. Thailand en Laos zijn van elkaar gescheiden door de machtige Mekong Rivier. 70 % van het land bestaat uit bergen en plateaus, met een hoogte van 1500 tot 3000 meter.
De hoogste berg is Phu Bia (2819m) in het noorden van Laos. Tweederde van het land is bedekt met tropische bossen.

Als u meer specifieke informatie over Laos of omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-mailen, chatten, bellen NL 070 250 0062 of te bezoeken. Uw vragen zullen wij met plezier beantwoorden.

Reisdocumenten en Visum


Voor Laos zijn een geldig paspoort vereist (dat minimaal nog 6 maanden geldig is bij aankomst) en een visum. De procedures voor de aanvraag van visa veranderen regelmatig. Informeer dus tijdig of de beschreven procedure nog van kracht is.

Visa


Een visum voor een maximaal verblijf van 30 dagen, niet te verlengen, kunt u aanvragen bij aankomst op Vientiane Wattay, Pakse en Luang Prabang International Airport en op de International Friendship Bridge in Nong Khai aan de grens van Laos met Thailand of het recentelijk geopende Thanaleng treinstation net over de grens in Laos.

Bij de volgende grensposten kunt u uw visum ook aanvragen, Ban Houai Sai - Chiang Khong, Savannakhet - Mukdaharn, Vang Tao - Chong Mek, Denesavanh - Lao Bao (Vietnam), Nam Phao of Keo Neua - Cau Treo) en Boten - Bohane (China). Bij Veun Kham (Cambodja) heeft u een toeristenvisum van een Laotiaanse ambassade nodig maar bij de nieuwe grensovergang Ban Nong Nok Khen kunt u een visum ter plekke verkrijgen.

Het visum kost US$ 36 per persoon. U dient hiervoor een aantal formulieren in te vullen en tevens te beschikken over 2 identieke en recente pasfoto's. Tevens kunt u het visum aanvragen bij een Laotiaanse ambassade.


Laotiaanse Ambassade in Bangkok
520, 502/ 1-3 Soi Ramkamhaeng 39, Bangkapi,
Bangkok 10310. THAILAND

Telefoon: 02 5396667 & 02 5396679
Openingstijden: maan- t/m vrijdag van 08.30 - 16.00 uur


Als u vroeg in de ochtend het visum aanvraagt, kunt u meestal uw visum na twee werkdagen afhalen! U moet eerst een entreenummer trekken voor uw visumaanvraag. Kom dus vroeg, omstreeks 07.30 uur, naar de ambassade.

Voor de aanvraag van een toeristenvisum in Bangkok is het volgende nodig:
 • een geldig paspoort (minimaal nog 6 maanden geldig bij aankomst)
 • twee identieke en recente pasfoto's
 • een visumformulier in tweevoud (ook te verkrijgen via Green Wood Travel Co.,Ltd.)
 • 1.450 THB. (Nederlandse en Belgische paspoorthouders)

 • Een visumaanvraag kan in persoon afgehandeld worden, dit duurt ongeveer twee werkdagen. U kunt dit ook door een derde persoon laten afhandelen op commissie-basis. Het toeristenvisum is 30 dagen geldig en niet te verlengen.

  Luchthavenbelasting


 • US$ 10.- per persoon bij vertrek met internationale vlucht vanaf het vliegveld in Vientiane, Pakse en Luang Prabang.
 • LAK 5000.- per persoon bij vertrek met binnenlandse vlucht vanaf ieder vliegveld in Laos.


 • Munteenheid en koers


  De lokale munteenheid is de kip (LAK). Desondanks berekenen Laotiaanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. De wisselkoers (tijdens het schrijven van deze informatie) is ongeveer 7,500 kip voor $1 US dollar en 8,500 kip voor 1 euro. In Vientiane, Luang Prabang en enkele andere locaties zijn er PIN-automaten waar u geld kunt opnemen met uw Cirrus, Maestro of Visakaart.

  Voor meer informatie over de locatie van deze PIN- (ATM) automaten klik hier.

  Neem dus voldoende contanten mee in euro's, US dollars en/of Thai baht. Creditcards worden alleen geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en souvenirshops. Alleen grote banken accepteren travellercheques en buitenlandse valuta. Wij raden u aan om euro's en US dollars in kleine coupures bij u te hebben en Thai baht.

  Blokkeren Belgische en Nederlandse bankpassen


  De meeste Belgische en Nederlandse banken blokkeren het gebruik van bankpassen buiten Europa in verband met het grote aantal diefstallen. U kunt bij uw bank, voordat u op vakantie gaat aanvragen uw pas niet te blokkeren bij gebruik buiten Europa voor bepaalde tijd.

  Foto's:

  Gezondheidsrisico s en inentingen


  Ondanks dat vaccinaties niet officieel verplicht zijn om Laos binnen te komen, worden ze wel zeer aangeraden. Bezoekers worden aangeraden om bij de huisarts of de GGD te informeren naar de actuele adviezen met betrekking tot bescherming tegen malaria, tyfus, tetanus, hepatitis A en B.

  Belangrijke geneesmiddelen voor eigen gebruik dient u in voldoende mate zelf mee te nemen, aangezien deze over het algemeen niet te verkrijgen zijn in Laos.

  Geschiedenis


  Laos is lang bewoond geweest door migrerende Thais en Hmong en Mien Hilltribes. De eerste Lao-nederzettingen zijn gesticht in de 13de eeuw, gevolgd door een invasie vanuit het zuidwesten van China door Kublai Khan's Mongoolse leger.
  In het midden van de 14e eeuw vestigde zich rond Luang Prabang een door de Khmer gesponsorde koning, Fa Ngum. Hij stichtte daar zijn eigen koninkrijk, Lan Xang ('een miljoen olifanten'). Het koninkrijk van deze koning hield stand tot de 17e eeuw, waarna drie concurrerende koninkrijken ontstonden in Luang Prabang, Wieng Chan (Vientiane) en Champasak.
  In de 18e eeuw werd het grootste gedeelte van Laos bezet door Thaise troepen, terwijl Vietnam ook aanspraak maakte op grondgebied. In 1820 verklaarde Laos de oorlog aan Siam (het voormalige Thailand). Als gevolg van deze oorlog kwamen de drie koninkrijken direct onder Thaise controle.
  In de 19e eeuw deden de Thai afstand van Laos en gaven dit gebied aan de Fransen, die reeds grote delen van Vietnam in handen hadden. De Fransen gebruikten Laos hoofdzakelijk om hun koloniale grondgebieden in Vietnam af te schermen van Siam (het voormalige Thailand).
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette Japan bijna geheel Indo-China. Een Laotiaanse verzetsgroep, Lao Issara, moest voorkomen dat het land terug zou vallen in Franse handen. Laos werd in 1953 onafhankelijk.
  Tijdens de Vietnam-oorlog begonnen de Amerikanen in 1964 het oosten van Laos te bombarderen, omdat communistische Lao-troepen onderleiding van Pathet Lao meevochten met de Noord-Vietnamezen. Na afloop van de oorlog werd duidelijk dat de Amerikanen in Laos de meeste bommen lieten vallen. De Pathet Lao nam vreedzaam de macht in handen en in 1975 werd de Lao People's Democratic Republic gesticht. De laatste jaren is een ontwikkeling gaande naar een vrijere marktpolitiek. Daardoor gaat het economisch iets beter.
  In 1997 is Laos toegetreden tot ASEAN, een economisch bondgenootschap van landen in Zuidoost-Azië.

  Bevolking


  Ongeveer 60% van de bevolking van Laos, voornamelijk de Lao in de laaglanden en de Thaise bergstammen zijn Theravada-boeddhist. Van iedere Laotiaanse boeddhist van het mannelijke geslacht wordt verwacht dat hij een kort gedeelte van zijn leven monnik wordt. Dit gebeurt hoofdzakelijk tussen het einde van de studie en de start van eventueel werk of trouwen.
  Het belangrijkste niet-boeddhistische geloof is het zogenaamde 'phii worship', een cultus die officieel verboden is. Hmong/Mien stammen zijn animisten. Een klein deel van de bevolking, meestal door de Fransen opgeleide elite, is christen.
  De officiële taal in Laos is het Lao, zoals gesproken en geschreven in de hoofdstad Vientiane. Het land kent 5 belangrijke dialecten. Alle lijken veel op talen gesproken in Thailand en Myanmar.
  De traditionele cultuur kent vele invloeden van Khmer, Vietnam en Thaland. Doordat vele Lao afstammen van Thaise immigranten zijn de overeenkomsten op cultureel vlak tussen Laos en Thailand erg sterk. Dit ziet men hoofdzakelijk in beeldhouwwerk, klassieke muziek, dans en keuken. In de Lao-keuken vinden we natuurlijk naast rijst ook vele verse ingrediënten zoals groenten, vis, kip, eend, varkensvlees en rundvlees.
  De Lao gebruiken onder andere veel chili, knoflook, mint, gember en kokosmelk. Gerechten worden meestal geserveerd met sla, mint, koriander en basilicum.

  Foto's:

  Festivals


  In het midden van de maand april begint (net als in Thailand) het officiële nieuwe jaar in Laos. Iedereen heeft dan vrij en het totale economische leven komt dan tot stilstand. Tijdens dit zogenaamde Song Khram-festival vinden door het gehele land festiviteiten plaats met tevens het aanbieden van offers aan de tempels, de jaarlijkse schoonmaak en veel gegooi met water als zegen voor het nieuwe jaar.
  Bun Bang Fai (het raket-festival) vindt plaats in mei. Het is een terugkerend festival, dat gepaard gaat met optochten, muziek en natuurlijk het 'lanceren' van zelfgemaakte raketten van bamboe. Dit laatste om de hemel te bewegen om regen te sturen.
  That Luang Festival, een festival in Vientiane in de maand november heeft het hele repertoire van vuurwerk, optochten en muziek.

  Vientiane


  Vientiane is de hoofdstad van Laos. De stad ligt aan een grote bocht van de machtige Mekong rivier en kent een aantal zeer interessante tempels en levendige markten. Het nationaal monument is Pha That Luang (de grote heilige Stupa), een symbool van zowel het Boeddhisme als de soevereiniteit van Laos.
  De voormalige koninklijke tempel, de Wat Pha Kaew, is de oudste tempel van de stad.
  Wat Si Saket en de levendige ochtendmarkt zijn zeker de moeite waard. Een kleine 24 kilometer ten zuiden van Vientiane vindt u de Wat Xieng Khuan, met een uitgebreide collectie beelden en figuren uit het Boeddhisme en Hindoeïsme.
  Eten kunt u in de lokale café's, restaurants en straatstalletjes. U vind hier allerlei gerechten, van rijstnoedels tot filet mingon.

  Luang Prabang


  Deze stad, ten noordoosten van Vientiane, heeft jaren geleden onder oorlogen en revoluties. Luang Prabang heeft slechts 22.000 inwoners, een rustige provinciestad. U vindt hier vele historische tempels en fantastisch natuurschoon. Omzoomd door bergen en tussen de Khan en Mekong rivier geniet u van prachtige vergezichten. Een ware 'must' om te bezoeken zijn onder andere het Royal Palace Museum, de Wat Xieng Thong tempel en de Wat Wisunlat tempel.

  De beroemde Pak Ou caves liggen een kleine 25 kilometer uit de stad en de prachtige Kuang Si watervallen een kleine 29 kilometer.

  Vlakte der Kruiken (Plain of Jars)


  De mysterieuze Vlakte der Kruiken ligt in een onontwikkeld gebied, dichtbij de stad Phonsavan in Xieng Khuang Provincie. Hier staan honderden kruiken van onbekende herkomst, verspreid over de vlakte. De grootste weegt zo'n 6000 kilo! De kruiken zijn gehouwen uit rotsblokken, die echter niet in deze omgeving voorkomen.

  Thong Hai Hin, het grootste en meest toegankelijke gedeelte, telt twee paviljoens en de grootste kruik van de vlakte.

  Laos Premier indivuduele rondreis


  Op deze boeiende reis door Laos zult u kennismaken met dit buurland van Thailand dat hoewel dicht bij toch zo verschillend is. Voor meer informatie klik en kijk hier.

  << Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>