Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Myanmar 10++ Tips

Geen land in Azië is zo mystiek als Myanmar. Via Green Wood Travel beleeft u meer......

Yangon


De kosmopolitische (voormalige) hoofdstad van Myanmar behoudt nog steeds haar koloniale charme, met wijde boulevards, indrukwekkende bomen en rustieke meren. De 19de eeuwse Britse architectuur is, vermengd met boeddhistische, islamitische, christelijke en hindoeïstischeinvloeden, een verademing. Het vroegere Rangoon ligt aan de Yangon River, op 30 kilometer van de Andaman Zee. De stad telt ongeveer vier miljoen inwoners, maar is met geen enkele andere Aziatische stad met gelijk aantal inwoners te vergelijken. De magnifieke Shwedagon Pagoda domineert de stedelijke horizon, terwijl Yangon op straatniveau een paradijs is voor liefhebbers van exotische kunstnijverheid. Hier is geen sprake van de overdadige neonreclames die we in Bangkok zagen. Heeft u een speciale interesse? De vele winkels van Scott's Market zijn wereldberoemd. Dat geldt ook voor Myanmar's waardevolle robijnen, saffieren en jade. 's Avonds komt Chinatown tot leven met z'n scherpe aroma's en heerlijke culinaire 'straat' gerechten.

Bagan


Dit is een van de meest opmerkelijke archeologische bezienswaardigheden in Azië. Verspreid over 40 vierkante kilometer staan hier duizenden stupa's en tempels. Een hele week is nog niet voldoende om alle ruïnes en bouwwerken te bekijken. Fietsen biedt uitkomst, evenals het huren van een auto of paard en wagen. De magie van Bagan heeft bezoekers gedurende bijna 1000 jaar naar Myanmar getrokken. Dit was vanaf 1057 het centrum van een glorieus koninkrijk, totdat de stad in 1287 door de Mongolen van Kublai Khan werd veroverd. Oude gebouwen bezaaien het landschap zo ver als het oog reikt. Bedenk dat alleen belangrijke religieuze gebouwen in steen werden opgetrokken. De bevolking vond onderdak in houten huizen of hutten en die hebben de tand des tijds niet doorstaan. Geniet van de spectaculaire zonsondergang en serene riviercruises. Bagan is ook het centrum van een uitgebreide lakwerkindustrie.

Mandalay


Mandalay is cultureel en economisch de belangrijkste stad van Noord-Myanmar. Het is met bijna 800.000 inwoners na Yangon de tweede stad van het land. Het was tot de Britse overheersing de koninklijke hoofdstad en is zonder meer de meest Birmese stad van het land. Zestig procent van de Birmese monniken houdt zich in dit gebied op. Mandalay roept nog steeds beelden op van een romantisch vervlogen tijdperk. Het koninklijke paleis- in feite een ommuurde stad - en z'n indrukwekkende gracht liggen aan de voet van de imposante Mandalay Heuvel, waar de stad zijn naam aan ontleent. Bijna aan de top staat een grote staande Boeddha. De groeiende handel met China laat overigens in en rond Mandalay duidelijk sporen na. Gesitueerd op de oever van de machtige Ayeryarwady River, bevindt Mandalay zich op korte afstand van voormalige koloniale 'hill stations', oude (hoofd)steden en andere culturele attracties.

Mount Popa


Deze berg, op ongeveer 50 kilometer van Bagan, zou de kegel zijn van een vulkaan die voor het laatst 250.000 jaar geleden actief is geweest. De vulkanische as maakt de omgeving in ieder geval uitermate vruchtbaar. Popa, sanskriet voor 'bloem', is het centrum van de verering van 'nats', de 37 Birmese geesten. Mount Popa (1500 meter) wordt vaak de 'Olympus' van Myanmar genoemd. Het dragen van zwarte of rode kleding, vloeken of kwaadspreken zou de geesten er toe aanzetten ongeluk over u af te roepen.
De berg is in iets meer dan 25 minuten te beklimmen via een overdekte trap, al is het hier en daar aardig steil. De tocht voert u langs kloosters, stupa's en altaars. En ook langs nieuwsgierige apen. Vanaf de top is het uitzicht adembenemend. Wellicht komt u onderweg kluizenaar-monniken tegen, voorzien van punthoeden. Zij lopen langzaam, als onderdeel van de meditatie.

U-bein Brug


Amarapura ligt 11 kilometer ten zuiden van Mandalay, de naam staat voor 'stad van de onsterfelijkheid'. De stad is onder meer bekend vanwege de twee eeuwen oude U-bein Brug. De teakhouten brug is 1200 meter lang en gebogen om storm en golven te weerstaan. In de moesson-tijd overspant de brug het Taungthaman meer, in de droge periode vinden we hier akkers. U-Bein was de burgemeester van Amarpura in de tijd dat de macht zich verplaatste van Inwa naar Amarapura. Hij gebruikte het teakhout van het verlaten paleis van Inwa voor de bouw van deze langste teakhouten brug ter wereld. Bezoek de brug net na zonsopgang of kort voor zonsondergang.
Om 11 uur 's ochtends kunt u bij het grote Maha Ganayon Klooster zien hoe de bijna 2000 monniken zich verzamelen voor hun lunch, die zij in alle stilte nuttigen.

Kalaw bergdorp


Het stadje Kalaw ligt op een hoogte van 1320 meter. Zelfs in de zomer is het hier goed uit te houden. Ook de Britten zagen Kalaw als uitstekende plek om verkoeling te zoeken. De koloniale sfeer is in Kalaw op onnavolgbare wijze blijven hangen. Dat komt natuurlijk mede door de vakwerkhuizen, tennisbanen en parkachtige tuinen. De lokale bevolking bestaat uit Chinezen, Birmezen, Shan, Indiase moslims en gurkha's, gepensioneerde Nepalezen uit het Britse leger. Gezien dit verleden is het verklaarbaar waarom de bevolking zo goed Engels spreekt.
In de heuvelachtige omgeving van Kalaw is het goed wandelen of trekken. Er leven verschillende bergvolkeren. Veel Palaung wonen nog in 'long houses' en leven van de teelt van het dekblad van Birmese sigaren. Eenmaal per vijf dagen bezoekt de omringende bevolking de markt van Kalaw. Giften voor het 'gezondheidsfonds' van het dorp dat u bezoekt, zijn welkom. Schenk geld, pennen of schriften liever aan het dorpshoofd dan aan kinderen.

Inle Meer


Een korte vlucht voert van Yangon naar de koele groene hooglanden van de Shan Staat. Toch lijkt dit gebied mijlen ver te liggen van de rest van Myanmar's schoonheden. Het Inle Meer is van een uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Het ligt 875 meter boven de zeespiegel en meet (ongeveer) 22 bij 11 kilometer. Rondom vinden we 17 dorpjes, doorgaans gebouwd op palen en bewoond door boeddhistische Intha. Zij zijn beroemd vanwege de vreemde manier van roeien met hun benen en hun drijvende markten. Het meer kent een rijk vogelleven, want dit gebied is sinds 1985 beschermd. In de omgeving van dit unieke moerasland treffen we hele dorpen en akkers aan op drijvende eilanden. De vruchtbare valleien en beboste bergtoppen die het meer omzomen, worden bewoond door kleurrijke bergvolkeren. Hun handgeweven zijde is een specialiteit van de regio.

Ngapali Beach


Ngapali is Myanmar's belangrijkste, meest toegankelijke en aardigste strandbestemming met kilometerslange witte zandstranden, turkooizen zeeën met op de achtergrond wuivende kokospalmen. Een uitstekende plek om bij te komen van een enerverende reis door Myanmar. Intieme ressorts bieden bezoekers de kans om te zwemmen, zeilen of kajakken, gevolgd door een diner bij kaarslicht van kreeft en garnalen, terwijl de zon ondergaat in de Indische Oceaan. Surfen is hier mogelijk van medio mei tot eind september. Op de fiets vallen heel wat dorpjes in de buurt te verkennen die leven van visvangst, de oogst van kokosnoten en rijstteelt. Voor de kust liggen eilandjes als Balet en Kayi, te bereiken na een boottocht van ongeveer twee uur.

Mrauk-U ru


Niet ver van Sittwe aan de Golf van Bengalen liggen de 15e eeuwse ruïnes van Mrauk-U, eens de hoofdstad van een bloeiend en gevreesd koninkrijk. Hier dreven onder meer de Hollanders handel mee. De stad werd in die tijd vergelijkbaar genoemd met Amsterdam en Londen. Mrauk-U wordt vaak gezien als een interessant alternatief voor Bagan en is alleen te bereiken per boot langs de Kaladan Rivier. Maar dan voelt u zich tussen de 70 tempels, stupa's en andere ruïnes ook een echte ontdekkingsreiziger. Het gebied is uitermate vruchtbaar, mede als gevolgd van de jaarlijkse moesson, die soms in totaal wel vijf meter regen brengt.

Golden Rock


Op minder dan een halve dag rijden vanaf Yangon, gelegen in de Mon Staat, vindt u de verbazingwekkende 'Gouden Rots' of Kyaikto. De kleine stupa staat op een rots, beplakt met bladgoud, die balanceert op de top van de Kayikto-berg. Een haar van Boeddha in de stupa zou de rots in evenwicht houden.
De hoofdstad van deze Mon Staat, Mawlamyaing, is een rijkelijk beboste en goed geconserveerde plaats. We vinden hier zeer fraaie moskeeën. De stad heeft weinig veranderingen ondergaan sinds de dagen dat het als handels- en havenstad opbloeide onder koloniale heerschappij.
Niet ver daarvandaan ligt het westelijk eindpunt van de beruchte 415 kilometer lange 'Birma-dodenspoorlijn', die gedurende de Tweede Wereldoorlog in 16 maanden werd voltooid, ten koste van duizenden mensenlevens, krijgsgevangenen en Aziatische koelies. Op de weg naar Kyakkami treffen we de aangrijpende Htaukkyant oorlogsbegraafplaats. Hier liggen bijna 4000 geallieerde krijgsgevangenen begraven, voor het grootste deel Britten, maar ook Amerikanen, Australiërs en Nederlanders.

Schilderachtig Kyaing Tong


De meest schilderachtige stad in de Shan Staat, Kyaing Tong, ligt in het midden van een verzameling van 37 dorpjes, verspreid in de omliggende bergen.
Kyaing Tong bevindt zich op 456 kilometer ten noordoosten van het Inle Meer en 163 kilometer ten noorden van de grensstad Tachilek (tegenover Mae Sai, Thailand) en op slecht 90 kilometer van Mog Lar, een Chinese grensstad. De stad werd pas in 1993 opengesteld voor buitenlanders en is nog steeds een van de meest afgelegen bewoonde valleien van Myanmar. Vervallen gebouwen in koloniale stijl herinneren aan de Britse overheersing. De smalle straatjes doen denken aan een Birmese versie van Luang Prabang in Laos.

Wie een ECHTE jungletrekking wil maken, kan zijn hart ophalen tijdens een trip in de omringende bergen om verschillende etnische groepen te bezoeken. We vinden hier onder meer de Khun, Akha, Wa, Loi, Enn, Lahu, Lishaw, Palaung (Langnekken), Akhi etc. Green Wood Travel zet routes uit door ruw, maar ook door eenvoudiger terrein om tegemoet te komen aan de verschillende fysieke vermogens van onze gasten.

Pindaya grotten


Pindaya staat bekend om zijn kalksteen grotten. Daar zijn meer dan achtduizend boeddhabeelden te vinden, gemaakt van onder meer albast, teak, marmer en ga zo maar door. Sommige zijgangen zijn alleen op handen en voeten te bezichtigen. Het is een stevige wandeling naar de ingang; auto of paard en wagen vormen een goed alternatief. Of neem de nieuwe lift naar de ingang! U doet er verstandig aan om de grotten in de ochtend te bezoeken als het nog enigszins koel is. Vanaf de ingang heeft u een fraai uitzicht over de omgeving.
Pindaya ligt aan het schilderachtige Boutalokemeer. De stad heeft een kleurrijke markt, waar Birmezen uit de verre omgeving hun inkopen komen doen. De stad is een centrum voor de vervaardiging van parasols, vervaardigd van bast van moerbeibomen.

<< Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>