Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Khao Sam Roi Yot Marine National Park

Het mooiste vogelnatuurreservaat van Thailand. Sla dit niet over...
THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

Vanaf de stranden kunt u naar schitterende grotten en prachtige uitzichtpunten klimmen. Het binnenland van het Khao Sam Roi Yot National Park vormt met zijn zoetwatermoerassen het grootste zoetwater natuurgebied van Thailand en is het domein van diverse kleine zoogdieren, amfibieën, reptielen en vele vogelsoorten. Voor vele vogelsoorten is deze omgeving een ideale broed- en overwinteringsplaats.

Foto's:

Khao Sam Roi Yot Marine National Park vogels spotten

Algemeen


Dit mooie en relatief kleine park (98 km2) ligt 63 km zuidelijk van Hua Hin, in de provincie Prachuab Khiri Khan. Het park werd opgericht in 1966, en was het eerste zeepark van Thailand. Het omvatte een lange smalle geisoleerde kuststrook met wat stranden en zoutwatermoerassen. Deze werd omsloten door een langgerekte puntig getande kalkstenen berg, die van de vlakte op zeeniveau oprijst tot zo'n 605 meter hoogte. Aan deze berg heeft het park zijn benaming te danken, de letterlijke vertaling luidt Berg met Driehonderd Toppen. De steile bergrug bood beschutting aan de flora en fauna aan de kustkant. In 1982 is Khao Sam Roi Yot uitgebreid om ook bescherming te bieden aan de zoetwatermoerassen in het binnenland, met zijn rijke vogelsoorten. Het park heeft internationaal betekenis voor vogelaars; zijn natuurlijke omgeving is uitermate geschikt als broedplaats en overwinteringplaats voor vele vogelsoorten.
Ooit lag het vlakke gedeelte van het park ongeveer 30 meter onder water en staken alleen wat rotspieken boven het water uit. U kunt dit nog steeds zien aan de uitgedroogde mosselformaties tegen de rotswanden in de buurt van het hoofdkwartier.
Khao Sam Roi Yot ligt in een van de droogste gebieden van Thailand. Aan de rand van het natuurgebied kweekt de bevolking krabben in grote bassins.
Beste bezoektijd is van december tot maart.
Handig om mee te nemen: antimuggenstick, zaklamp (als u de grotten in wilt gaan) en evt. zwemspullen.

Faciliteiten


Er is een hoofdkwartier vlak bij de kust. Van daar uit begint een mooi wandelpad door de mangrovebossen. Er zijn restaurantjes nabij het hoofdkwartier en langs de verschillende stranden, zoals in Laem Sala Beach en Sam Phraya Beach. U kunt er boottochtjes maken door het mangrovewoud of langs de kust.

Nabij het park ligt Pranburi, een nog weinig toeristisch dorp, waar een paar mooie, rustige en ook meer luxe hotels/resorts pal aan de kust liggen.

Grotten


Ongetwijfeld is een van de mooiste attracties van het park! De meest beroemde grot is de Phraya Nakhon grot, die uit twee ontzagwekkende spelonken bestaat, met een opening naar boven, zodat er zelfs bomen in groeien. U kunt er komen vanaf het dorp Bang Puh. Via een steile (maar wel goede) trap kunt u naar de Laem Sala Beach komen, van waaruit u nog weer een steile klim krijgt naar de ingang van de grot.

Drie Thaise koningen hebben deze grotten bezocht. Ter ere daarvan is ter plekke een paviljoen gebouwd. Dit paviljoen is het symbool voor de provincie Pachuab Khiri Khan geworden.

Ook de Sai en Kaeo grotten zijn de moeite waard. Ze zijn kleiner dan de Phraya Nakhon grotten, maar hebben meer decoraties van stalactieten, stalagmieten en versteende watervallen. Gidsen met lantaarns leiden bezoekers naar de glitterende calcieten.

Beste bezoektijd is van december tot maart.

Vogels


Vogels spotten in Thailand met Green Wood Travel
Ornithologen kunnen hier hun hart ophalen! Er zijn minstens 316 vogelsoorten gesignaleerd, waaronder 150 verschillende trekvogels. Vele soorten eenden, ganzen, roerdompen en aalscholvers hebben er hun vaste plek.

Onder de overwinterende soorten vindt u futen, reigers, kiekendieven en arenden - veelal komend uit China.

Boek de mooiste excursies klik op de links:
Vogels Spotten in Kaeng Krachan

Fluisterzacht door de mangrove

Meer informatie over Vogelaar in Thailand

Foto's:

Vogels spotten in Thailand - Brahmaanse WouwVogels spotten in Thailand - Chinese SpoorkoekoekVogels spotten in Thailand - DraaihalsVogels spotten in Thailand - Groene bijeneterVogels spotten in Thailand - Indische NImmerzatVogels spotten in Thailand - Indische ScharrelaarVogels spotten in Thailand - KwakVogels spotten in Thailand - StaalborsthoningzuigerVogels spotten in Thailand - SteltkluutVogels spotten in Thailand - White-faced PloverVogels spotten in Thailand - WitteugelpriniaVogels spotten in Thailand - WitwangsternVogels spotten in Thailand - ZebraduifVogels spotten in Thailand - Zwartkapijsvogel 1Vogels spotten in Thailand - ZwartkapijsvogelVogels spotten in Thailand met Green Wood Travel

Andere dieren


Op een van de eilandjes voor de kust leven langstaartmakaken, die stukken rots gebruiken om de schelpen open te breken. Om dit te zien kun je een boot huren van lokale vissers. De vissers hebben echter strikte orders niemand op dit eiland af te zetten, omdat daardoor dit ongewone apengedrag verstoord zou kunnen worden.

In het park zijn ook nog langoeren te vinden. Deze zwart-witte apensoort laat zich vooral in de late namiddag zien in de mangrovebomen in de buurt van het hoofdkwartier van het park. Er leven nog vele andere zoogdieren in het park: herten, wilde zwijnen, stekelvarkens, luipaardkatten en luiaards. Ook kunt u soms otters zien vissen in de moerassen en tussen de mangroves. Langs en in de rivier leven varanen, die wel tot een meter groot kunnen worden.

Het grootste zoogdier in het park is een serow, een zwart geitachtig zoogdier, dat vooral bij dageraad en schemering gezien kan worden tegen de rotsen. Er leven ongeveer 50 van deze dieren in het park, en het beste zicht hebt u vanaf het Khao Deng uitzichtpunt, niet ver van het hoofdkwartier van het park.

<< Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>