Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

De plearn tuin (Play + Learn)

Het Chumphon Cabana Resort (en duikcentrum) is in 1982 geopend op het fraaie en vredige Thung Wua Laen strand in Chumphon. Deze provincie ligt tussen de Golf van Thailand en de Andaman Zee. Deze ligging is uitermate gunstig: er is frisse lucht, goed weer, een rijke bodem, voldoende water en een overvloed aan bossen. De lokale bevolking draagt bij aan een levendige atmosfeer en ze scoren dan ook hoog qua geluksgevoel binnen Thailand. Het is een mooi streven dat ook zowel inwoners als reizigers naar dit mooie gebied bijdragen aan een goede zorg voor de natuur en de omgeving en niet aan de vernietiging van de natuur die helaas in vele delen van Thailand heeft plaatsgevonden.
THAILAND ! Exclusieve Green Wood Travel rondreizen.
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

Sukum Sadakorn en Atchara Rukphan hebben Chumphon Cabana Resort gesticht met het doel de voordelen zo goed mogelijk te benutten en naar de toekomst ook het toerisme daarin te integreren. Achterliggend idee is dat de welvaart van Chumpon nog verder kan stijgen als het toerisme zich op een systematische en juiste manier ontwikkelt. Als dit werkt zou deze ontwikkeling zou zich ook uit kunnen breiden naar andere toeristische gebieden in Thailand. Veel schrijvers en denkers hebben de afgelopen 30 jaar gepleit voor een verantwoorde ontwikkeling en uitbreiding van het toerisme waar iedereen voordeel van heeft - ook op de lange termijn. Daarvoor noodzakelijk is dat mensen alle levende en niet-levende zaken respecteren en duurzaamheid nastreven.

De voormalige Koning Bhumibol heeft de principes van de 'self-sufficient' economie aan het Thaise volk proberen over te brengen. Deze term is nog het best te vertalen met het woord zelfvoorzienend, maar valt ook binnen de theorie van de 'economie van genoeg'. Chumphon Cabana Resort heeft deze filosofie in 1997 overgenomen en in 2000 hebben alle medewerkers zich er achter geschaard.
"Veel ontwikkelingstheorieën hebben niet veel begrepen van de werkelijke noden van onze mensen; met de 'genoegzame' economie hebben we voor het eerst begrepen waar het om draait bij het streven naar 'echt' geluk voor onze werknemers. Het principe van 'geven' - benadrukt in de filosofie van 'ons verlies is onze winst' - was het keerpunt van de hele operatie en resulteerde in een positieve werkomgeving."

Foto's:

Plearn Center


      Dit ontwikkelingspad noemen we 'Um Choo' (ondersteunend) omdat het vergroten van het complete geluksgevoel van de medewerkers tot de eerste prioriteit behoort. Dat zorgt voor effectief werken. Het hart van deze strategie is het geven met een zuiver hart en er niets voor terug te willen hebben. Het is belangrijk om voor elkaar te zorgen. De arbeiders hier zijn meestal boeren die niet kunnen concurreren op gebied van kosten. Natuurlijke landbouw lost dit probleem op; je kunt de producten planten en verkopen binnen de gemeenschap, de zogeheten 'eigen economie'. Op deze manier kunnen ze hun hoofdberoep uitoefenen en in hun vrije tijd diensten verlenen om hun inkomen te vergroten.

Dit principe werkt natuurlijk alleen als iedereen dezelfde insteek heeft en de wil om elkaar gelukkig te maken en daarin verantwoordelijkheid te nemen. Zo wordt de levensstandaard van de gemeenschap vergroot. Zowel de Agriculture Foundation als de Sufficiency Economy Institution steunen de stichting van 'leercentra' voor de bevolking. Dat is de oorsprong van het Plearn Center (Play + Learn = Plearn). Meer dan 3500 mensen van zowel particuliere als openbare instellingen hebben de cursus Plearn gevolgd.
Tegenwoordig richt het project zich ook op het gebruik van niet-chemische mest zoals bij de:

Baan-Tung-Hong


1. Baan-Tung-Hong landbouwgroep in de gemeente Mueng in de provincie Chumphon. Deze exporteert bananen, longkong en mangosteen.Koffiebonentelers


2. Koffiebonentelers in de gemeente Ta-sae in de provincie Chumphon met een totale productie van 14.000 kilo.Landbouwgroep


3. Landbouwgroep in de gemeente Ta-sae. Zij koopt en verkoopt organisch gekweekte groenten tegen een redelijke winst onder supervisie van het Plearn Center. Ook probeert ze andere boeren te laten overschakelen van chemische naar organische mest.

Keaw-Tom-Home


4. Keaw-Tom-Home groep in 7 noordoostelijke provincies. Ze verkoopt rijst aan hotels en consumenten die de diensten van het organische netwerk waarderen. Het Plearn Center beschikt over een eigen kleine rijstmolen en is bezig de capaciteit uit te breiden. Ook is er een eigen 'mestbank' als gevolg van de gegroeide aanvoer van rijstafval. Het centrum bereikt binnenkort niveau 3 van de 'self-sufficient' economie van ZKH Koning Bhumibol.Rijstboerengroep Ban Bang-son


5. Rijstboerengroep Ban Bang-son, gemeente Pathiu, in de provincie Chumphon. Zij zijn de wieg van de gele Pathiu-rijst, een van de meest gewilde rijstsoorten in Thailand. De rijst heeft een tijd lang sterk marktaandeel verloren als gevolg van de teruglopende prijzen. Het Plearn Center probeert de gele Pathiu-rijst te koesteren met behulp van een aantal strategieën:
5.1 Steun aan de boeren
Klanten worden uitgenodigd om hun lunch te gebruiken op het rijstveld en te luisteren naar lokale muziek. Ze krijgen dan kip, groenten en curry geserveerd in een kokosnoot en brengen dan 1 tot 2 uur door bij de boeren.

5.2 Public Relations
Na publicaties in Thaise magazines groeide het aantal klanten. Dit resulteerde in de opleving van de gele pathiu-rijst als onderdeel van het ontwikkelingsplan.

5.3 Vereende krachten
Er waren contacten en samenwerkingsverbanden tussen boeren in Chumphon en vakbroeders in de Isan. Dat zorgde ervoor dat de gele Pathiu-rijst wederom de velden vulde.

Bescherming van water


6. Bescherming van water in de jungle past in de holistische ontwikkeling die de Koning voorstaat. Stap voor stap kan dit leiden tot meer opbrengst in de toekomst. Om het water en de bossen te beschermen, moeten de mensen leren waarderen wat ze hebben om dit op een verantwoorde manier aan hun kinderen door te geven.
In het project 'van berg tot de grote oceaan', proberen we jongeren goed watermanagement bij te brengen en te leren begrijpen hoe bossen, dammen en bergirrigatie elkaar beïnvloeden. Door het project 'mensen leven, bossen levend' leren we hoe mensen voordel kunnen hebben aan n harmonieus leven met de natuur. We organiseren veel om het belang van natuurlijke hulpbronnen te onderstrepen en tegelijkertijd de bewoners van de bossen enig inkomen te verschaffen.
Dat doet het contrum door het organiseren van vlotvaren, eten in de natuur, vogels kijken en kamperen. De belangrijkste doelstellingen zijn:1. ontbossing tegengaan;
2. watermanagement;
3. grondverbetering met natuurlijke middelen
4. goed gebruik van de bossen
Hiervoor is het van belang de geografie en de mensen goed te leren kennen. Steeds meer opleiders nemen deze aanpak over. De hoop is dat bestaande problemen verminderen en een gebalanceerde en duurzame ontwikkeling zal plaatsvinden als iedereen zichzelf en zijn natuurlijke omgeving begrijpt en leert respecteren.

Het water stroomt van de bron


7. Het water stroomt van de bron in het woud naar de zee en passeert boeren, rijstvelden en de omgeving. Het Plearn Center wil goed voor de omgeving zorgen en afval en dood water door zorgvuldige planning uitbannen. Het omgevingsmanagement van het hotel moet werkbaar zijn zodat iedereen het kan leren en toepassen om de grootst mogelijke effectiviteit te bereiken. De oprichters hopen dat dit voorbeeld uitgebreid kan worden naar een grotere samenleving, speciaal Bangkok.De Grote Oceaan


De duiklessen van Chumphon Cabana maken mensen ook bewust van het belang van waterbronnen en de gedragsregels in en rond het water. De duiklessen worden gecontroleerd door de internationale veiligheidsregels van P.A.D.I - America. U kunt er niet alleen leren duiken, maar ook leren hoe de schoonheid van de zee te behouden.

Uiteindelijk doel is natuurlijk dat de ontwikikeling van de 'genoegzame' economie leidt tot duurzaam algemeen geluk, duurzame werkelijk rijkdom (zonder uitbuiting van mensen en middelen) en stabiliteit.<< Sri Lanka voorbereidingen Hotel-categorie & symboolverklaring >>