Tel:NL 070 250 0062
THAI 66 (0)2 105 4614
Mij Reisplan

Vietnam algemeen

Om u alvast een indruk te geven van de voorbereidingen voor uw reis en van het leven in Vietnam, hebben wij deze webpagina samengesteld.

Als u meer specifieke informatie over Vietnam of omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-maillen, bellen NL 070 250 0062 of te bezoeken. Uw vragen zullen wij met plezier beantwoorden.

Uitgebreide informatie over uw visum, reisdocumenten, maar ook vaccinaties en geld, vindt u op VIETNAM VOORBEREIDINGEN

De luchthaven


U komt aan op de luchthaven van Ho Chi Minh City (Saigon) of Hanoi. De douane in Vietnam is formeler en werkt bureaucratischer dan in de meeste andere landen van Zuidoost-Azië. Een duidelijke omschrijving van de douaneformaliteiten kunnen wij u niet geven, omdat de regels vaak veranderen. Het enige dat wij u aanraden, is kalm te blijven en niet geïrriteerd te raken door de bureaucratische werkwijze.
VIETNAM ! Exclusieve Green Wood Travel privé reizen
PERSOONLIJKE VOORKEUR BEPAALT DE REIS !

Om u toch alvast een idee te geven: u moet een aantal formulieren invullen. Sommige krijgt u in het vliegtuig, andere bij de douane. Mogelijk heeft u hiervoor een pasfoto nodig; deze kunt u meenemen of in de aankomsthal laten maken. U moet naar alle waarschijnlijkheid ook een verklaring invullen met vermelding van al uw waardevolle spullen.

Uitgebreide informatie over uw visum, reisdocumenten, maar ook vaccinaties en geld, vindt u op VIETNAM VOORBEREIDINGEN

Uw hotel


Heeft u geen transfer-in geregeld, dan kunt u vanaf de luchthaven zelf een taxi nemen naar uw hotel in de stad. De kosten bedragen tussen de 10 en 15 US-dollar.

Vietnam tips


Het spreekt voor zich dat u na aankomst in Vietnam in een andere wereld bent beland. Om u hier alvast een beetje op voor te bereiden een paar tips over gebruik en gewoonten.

Acclimatiseren


Probeert u zich na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan de Vietnamese tijd. Tijdens de zomermaanden in Nederland/België is het in Vietnam 5 uur later dan in Nederland/België. In de winter is het tijdsverschil met Nederland/België 6 uur. Naast tijdsverschil is er ook sprake van verandering van klimaat. Pas daarom uw tempo in het begin aan, drink koude drankjes niet te snel en wees voorzichtig met het eten. Pas op met de (tropische) zon.

Gewoonten en gebruiken


Tijdens een bezoek aan een ver land als Vietnam krijgt u te maken met andere gebruiken en gewoontes dan in Nederland/België. Het is raadzaam gedrag en kleding aan te passen. De laatste jaren is men in veel plaatsen in Vietnam gewend geraakt aan buitenlandse toeristen met 'andere' kledinggewoonten, gedragsregels en omgangsvormen. Probeert u zich er altijd van bewust te zijn dat u te gast bent in dit land. Door u zoveel mogelijk aan te passen aan lokale waarden en normen en u discreet op te stellen qua gedrag en kleding (zeker in tempels of op het platteland), zult u zichzelf ook makkelijk kunnen bewegen in Vietnam zonder dat u de lokale bevolking daarbij in verlegenheid brengt. Een korte broek met een hemdje kan wel aan de Vietnamese stranden, maar in de stad zullen de Vietnamezen u nakijken. Neem daarom altijd iets mee om benen en schouders te bedekken, bijvoorbeeld een wikkelrok en een shirt met lange mouwen.

Bedelen komt in Vietnam relatief weinig voor. Geef kinderen liever niets, zij worden vaak door hun ouders van school gehouden om bedelend geld te verdienen. Door hen geld te geven, vergroot u dit probleem.

De lokale bevolking zelf geeft vaak wel iets (500 tot 1000 dong) aan invaliden. Die moeten vaak bedelen omdat zij niet voor hun eigen inkomsten kunnen zorgen en niemand hebben die hen onderhoudt. Indien u onderweg in kleine dorpjes of in de bergen toch iets wilt geven aan de lokale bevolking, denk dan in de eerste plaats aan (kinder-) kleding, pennen, schriften, tandenborstels voor kinderen, foto's of ansichtkaarten uit Nederland. Dit is op zich niet nodig, maar de plaatselijke bevolking stelt het wel zeer op prijs.
Check hier welke feestdagen Vietnam kent (ook in verband met evt. winkelsluiting)
Voor meer informatie klik: www.vietventures.com

Foto's:

Ligging


Vietnam grenst in het noorden aan China en strekt zich in een lange S-vorm uit tot aan de monding van de Golf van Thailand, zo'n 1600 kilometer zuidelijker. Het oosten grenst aan de Zuid-Chinese Zee, het westen aan Laos (noordwesten) en Cambodja (zuidwesten).

Klimaat


Het weer in Vietnam varieert enorm omdat het land langgerekt is. In het land zijn er 3 verschillende klimaten te onderscheiden. In het noorden kunnen we spreken van een sub-tropisch klimaat terwijl in het zuiden een tropisch klimaat is. Het midden-land van Vietnam is een overgangsgebied van deze klimaten. Hieronder vindt u per locatie de voor en nadelen en de beste tijd om bepaalde gebieden te bezoeken.

Noord-Vietnam
In het Noorden van Vietnam met o.a. de plaatsen Hanoi, Sapa, Mai Chau en Halong Bay is het zomers warm en in de winter kan het flink koud zijn. In de wintermaanden (december-maart) is het ten noorden van Hanoi zo'n 10-15 graden en kan de temperatuur zelf onder het vriespunt zakken in de bergen. Daarentegen is het in de zomermaanden (mei-oktober) warm en krijg je zo af en toe te maken met een flinke stortbui. Het is niet gebruikelijk dat het hele dagen regent, maar hevige regenval kan wel voor overlast zorgen in de berggebieden. In de stad steek je een paraplu op, stamp je door de plassen op straat en ondervind je er over het algemeen minder hinder van als het een keertje flink regent. Vaak ook kun je in juli en augustus overigens prima weer hebben met heel weinig regen. Beste reistijd: maart-mei en september-november.

HanoiJanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Gem. Temperatuur overdag1718 21252930303029262317
Gem. Zonuren per dag1 1 12 4 5444324
Gem. Dagen met regen71315141514151614977


Midden-Vietnam en zuidelijke kust
In Midden-Vietnam met o.a. Hue, Hoi-An, Nha Trang en Mui-Ne zijn de temperatuurverschillen minder groot tussen de zomer en de winter. De zon schijnt grotendeel van het jaar. Van half oktober tot half december heb je echter kans op cyclonen aan de kust bij Hoi-An en Hué. In deze periode heb je ook kans op veel regenval die tot plaatselijke overstromingen kan leiden. Het is niet zo dat je in deze periode deze plaatsen niet kunt bezoeken, maar je dient wel rekening te houden met slechter weer met name bij Hué en Hoi-An. Beste reistijd: februari-oktober.

Hoi-An/DanangJanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Gem. Temperatuur overdag232426283031313129272523


Zuid-Vietnam
In het zuiden met de bekende stad Saigon en de Mekong Delta is het het hele jaar warm. De twee seizoenen bestaan uit het droge en natte seizoen. Droog is het in principe van november t/m april. In de periode van mei tot oktober kun je een dagelijkse bui verwachten. Over het algemeen zijn deze goed voorspelbaar en duren ze niet lang en is er geen reden om in deze periode het zuidelijk deel van het land te bezoeken. Beste reistijd: november-april.

SaigonJanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Gem. Temperatuur overdag2829 30313130292929292827
Gem. Zonuren per dag5 6 5 6 4 4 455444
Gem. Dagen met regen2124162123212120117
Bevolking


Vietnam heeft de op elf na grootste bevolking ter wereld. Meer dan driekwart van de mensen woont en werkt op het platteland. De etnische Vietnamezen - Viet - vormen de grootste bevolkingsgroep (bijna 90 %). De bevolking bestaat verder onder meer uit Chinezen, Thai en Khmer.

Met name de Vietnamezen die tijdens de oorlog voor de Amerikanen werkten, houden zich liever afzijdig van toeristen. Doorgaans zult u echter hartelijk ontvangen worden. Studenten praten graag met buitenlanders om hun Engels of Frans te oefenen. De persoonlijke vragen die zij u ongetwijfeld stellen (naar leeftijd, salaris of burgerlijke staat), zijn heel gebruikelijk in Vietnam. Met name vrouwen en mannen groeten bekenden vaak op de traditionele manier: zij drukken hun handen tegen elkaar aan voor hun lichaam en maken een lichte buiging.

Taal


De officiële taal in Vietnam is Vietnamees. Het is een tonale taal, bestaande uit 7 tonen. Voor ons westerlingen is er nauwelijks een touw aan vast te knopen. Gelukkig is het wel mogelijk alle tekens te lezen; Vietnam gebruikt namelijk ons eigen alfabet. Verder worden er in de verschillende regio's veel dialecten gesproken en spreken de etnische minderheden ieder hun eigen taal. In de meeste (grotere) plaatsen kunt u redelijk goed met Engels terecht. De oudere Vietnamezen spreken vaak nog wel wat Frans.

Nuttige links voor meer informatie klik: www.vietnamesetaal.nl
Op deze site kunt u voor vertrek naar Vietnam taaloefeningen doen

Religie


De meeste Vietnamezen zijn boeddhist. Velen die boeddhist zijn, hebben ook elementen vanuit andere religies of uit andere levenswijsheden overgenomen. Zo hebben het (Chinese) confucianisme en het taoïsme duidelijk hun invloed op de levenswijze en religieuze waarden en normen van vele Vietnamese boeddhisten. Hun religie kunt u typeren als een 'smeltkroes' van geloofsovertuigingen; naast de eerder genoemde geloofsovertuigingen speelt ook animisme een rol.
Het christendom telt ongeveer 2 miljoen gelovigen in Vietnam. Om die reden is het niet zo moeilijk om in de grote steden, zoals in Ho Chi Minh City of Hanoi, een grote kathedraal te vinden.

Andere bevolkingsgroepen
De Viet en de Hoa zijn de grootste bevolkingsgroepen. Alle andere bevolkingsgroepen, zoals onder andere de Cham, de Khmer (van Cambodjaanse afkomst) en de bergvolken zijn kleiner. Enkele voorbeelden van in bergstreken wonende bevolkingsgroepen zijn de Mhong, Thai en Red Zhao. Vooral de bergvolken onderscheiden zich sterk door kleding, sieraden, bouwstijl van woningen en religieuze gewoonten.

De Cham
Een minderheidsgroep die zich in het verleden opvallend en sterk onderscheidde is de Cham. Tot de zestiende eeuw had de Cham een machtig koninkrijk in de Centrale Hooglanden van Vietnam. De eerste Chamleden, van oorsprong afkomstig uit India, arriveerden in de tweede eeuw van onze jaartelling in centraal Vietnam. Hun cultuur en religie vinden hun oorsprong dan ook in India en in het hindoeïsme. Bij een bezoek aan Nha Trang in Centraal Vietnam is het de moeite waard om hier de oude Hindoetempels te bezoeken van de Cham.

Fooien


Het is niet gebruikelijk om in lokale eetgelegenheden waar u bijvoorbeeld een noedelsoepje nuttigt een fooi achter te laten. In normale en duurdere restaurants en hotels is dat echter wel gebruikelijk. Het salaris van personeel in de dienstverlenende sector is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien. Zo zal men zeer teleurgesteld reageren als u niet wat kleingeld (5-10% van de rekening) achterlaat. Ook is het gebruikelijk lokale gidsen en chauffeurs aan het einde van hun diensten een tip te geven, natuurlijk afhankelijk van uw tevredenheid over hun werk.

Afdingen


Restaurants en hotels hanteren meestal vaste prijzen. Op andere plekken is het gebruikelijk om af te dingen, zoals bij het kopen van de meeste goederen en diensten, waaronder eten, vervoer en toegangsprijzen. Zo moet u het vooraf eens worden over de prijs van de maaltijd die u wilt bestellen of over de prijs van een rit per fietstaxi.

Aangezien reizigers meestal niet op de hoogte zijn van de werkelijke prijs van een artikel (of dienst), kunt u het best de verkoper het eerste bod laten doen. Afhankelijk van artikel (of dienst) kunt u een tegenbod doen ter hoogte van ongeveer 1/3 of 2/3 van de vraagprijs. Uiteindelijk komt u dan uit op een prijs die ergens in het midden ligt. Als uw prijs wordt geaccepteerd, bent u verplicht het artikel te kopen (of de dienst aan te nemen).

Eten en drinken


Eten in Vietnam is lekker en goedkoop. Er zijn ongeveer 500 traditionele gerechten, dus keus te over. Ook Frans eten is vrijwel overal verkrijgbaar, zoals lekkere stokbroodjes met paté, spek, groente en pepers. Op straat staan veel stalletjes met etenswaar en snoepgoed, gebakken zoete aardappels en bananen, pasteitjes, zoete soepen gemaakt van fruit met kokosmelk, vers fruit en nog veel meer. Veel streken in Vietnam hebben hun eigen specialiteiten en delicatessen. Wat dacht u van garnalen met suikerriet, eend in sinaasappelsaus, pittige rundersalade, op verschillende manieren klaargemaakte verse vis, schelp- en schaaldieren en niet te vergeten de wereldberoemde Vietnamese loempia's? Deze lijst kunnen we oneindig uitbreiden. Zelfs hondenvlees wordt in Noord-Vietnam beschouwd als een delicatesse en wordt in speciale restaurants geserveerd.
Vietnamezen drinken graag thee en koffie. Frisdranken, bier en sterke drank zijn overal verkrijgbaar. Er zijn diverse biersoorten op de markt en in sommige plaatsen wordt lokaal bier gebrouwen; beer Saigon, Huda, Halida enz. Andere alcoholische versnaperingen zijn in Vietnam relatief duur. Drinkwater is in flessen te koop; water uit de kraan is niet voor consumptie geschikt.

Foto's:

Internet en telefoon


Vietnam beschikt over goed G4 internet netwerk. Dat moet ook wel, want net als de rest van de wereld zitten ze in Vietnam inmiddels ook zo'n beetje met een hand vast aan hun mobiele telefoon. Google, Facebook, YouTube en Twitter zijn net zo populair als in Nederland of België. Dat er goede netwerken zijn betekent dus dat gratis bellen via Whatsapp, Messenger, Skype, Line of FaceTime dus prima mogelijk is. De meeste hotels, coffeeshops en restaurants bieden gratis WiFi. Op sommige plaatsen in de grotere steden zijn gratis WiFi hotspots.

Het is handig om al bij aankomst op het vliegveld een prepaid-pakket aan te schaffen. Grote en goede aanbieders zijn op alle vliegvelden te vinden. Het ligt er een beetje aan welk pakket u kiest, maar u betaalt tussen de 10 en 25 euro per maand voor bellen en internet.

Controleer thuis, voordat u op reis gaat, wel even of uw telefoon simlock vrij is. Dat wil zeggen, of er een andere simkaart wordt geaccepteerd dan de kaart die er al in zit.

Houd er rekening mee dat de Vietnamese overheid websites censureert. Het kan dus zijn pagina's die u mogelijk in Nederland of België opent, in Vietnam niet toegankelijk zijn, meestal om politieke redenen.

Om vanuit Vietnam naar Nederland te bellen toetst u +31 (of 0031) en voor België +32. Daarna het kerngetal zonder 0, gevolgd door het abonneenummer. U kunt altijd bellen met uw eigen Nederlandse simkaart, maar dan zijn de kosten aanzienlijk hoger dan in Nederland of met een tijdelijke lokale simkaart.

Fotograferen en filmen


Fotograferen is in Vietnam doorgaans geen probleem, al kan het geen kwaad om (uit beleefdheid) toestemming te vragen als u mensen van dichtbij fotografeert. Die wordt u zelden geweigerd.

Veiligheid


Tijdens uw verblijf in Vietnam dient u de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Voornamelijk In Ho Chi Minh City (Saigon) zijn zakkenrollers actief dus let goed op uw spullen. Vooral tassen en/of camera's zijn een makkelijke prooi vanaf een brommer.
Verder is het raadzaam om een aantal kopieën van uw paspoort mee te nemen. Neem nooit te veel geld mee op zak, maar laat al uw waardevolle spullen zoals geld, creditcards, pinpassen, paspoorten, vliegtickets, dure sieraden enz. achter in de kluis van het hotel. Indien deze niet aanwezig is, doe kan een aantal kleine coupures om de dag door te komen in zak of portemonnee en draag de rest in een 'moneybelt' onder uw kleding.
Er is toeristenpolitie tegenwoordig. Al is de Vietnamese bevolking over het algemeen zeer betrouwbaar en past stelen niet in de Vietnamese cultuur, laat nooit iets van waarde op uw hotelkamer; u zou het schoonmaakpersoneel in verleiding kunnen brengen.

Bij vertrek uit Vietnam


U moet voor uw terugvlucht, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, uiterlijk 48 uur voor vertrek online inchecken. U kunt dit zelf doen of door ons laten regelen. Hou rekening bij vertrek op lange wachtrijen bij de bagagecontrole. Heeft u een verklaring van waardevolle spullen ontvangen bij aankomst dan geeft u deze weer af.
Vietnamese valuta kunt u op de luchthavens omwisselen.

<< Sri Lanka voorbereidingen Aanbieding Vakantiebeurs 2019 >>