Wat is nu de beste tijd om naar Thailand te reizen?
Ernst
August 24, 2022
ThailandCentraal Thailand Centraal
Reistijd & Klimaat
Reistijd & Klimaat
Thailand heeft een klimaat welke gekenmerkt wordt door extremen. Het is er vooral vochtig en heet. Maar het kan er ook enorm stortregenen. Wat is nu de beste tijd om naar Thailand te reizen?

Thailand kan je onderverdelen in drie gebieden. Het noorden (Chiang Mai en Isaan), het centrale deel (Bangkok) en het zuiden (o.a. Phuket). Het noorden en het centrale deel van Thailand hebben een tropisch savanneklimaat. Het zuiden heeft een tropisch moessonklimaat.

April; de heetste en droogste maand in Thailand

De moessonseizoenen in Thailand bepalen de landbouwactiviteiten en de religieuze kalender van de Thai. De Thai geloofden namelijk lange tijd dat gezondheid en geluk, afhankelijk zijn van de rijstcyclus (plant en oogsttijd) die op haar beurt weer bepaald wordt door de moessonregen in de seizoenen.

Een voorbeeld van moessonseizoenen die de religieuze kalender beïnvloeden is de viering van ”Songkran”. De traditionele nieuwjaarsviering in Thailand, Songkran (13 – 15 april) staat bekend als het waterfestival. De Thai vieren het einde van de droge periode. Het gooien met water moet geluk brengen en zorgen voor een vruchtbaar seizoen met veel regen. April is de heetste en droogste maand in Thailand. Het watergooien naar elkaar brengt ook letterlijk verkoeling.

Twee moessonstromingen bepalen het klimaat
De moessonseizoenen bepalen het klimaat in Thailand. De moesson heeft betrekking op de periodieke winden (stromingen) in Zuid-Azië (niet de regens zoals altijd gedacht wordt).
Er zijn twee moesson stromingen:
1. De zuidwest moesson: deze voert vanaf juni tot oktober regenwolken vanaf de Indische oceaan aan. Het kan iedere dag stortregenen, meestal korte hevige regenbuien.
2. De noordoost moesson: deze waait over land van november tot maart en zorgt voor droge en koele lucht.
Tussen deze twee moessons in, is het warme seizoen waarbij de grond opwarmt en boven het land een lagedrukgebied ontstaat. Het hogedrukgebied boven de Indische oceaan trekt landinwaarts en de moessoncyclus begint opnieuw.

Drie klimaatseizoenen in Thailand
De stroming van moessonwinden zijn verantwoordelijk voor de drie weersseizoenen in Thailand:
1. Regenseizoen (juni t/m oktober)
2. Koelere seizoen (november t/m februari)
3. Warme seizoen (maart t/m mei)

Regenseizoen (juni t/m oktober)
De naam doet vermoeden dat dit het meest onaantrekkelijke seizoen is om naar Thailand te reizen. Toch valt dat wel mee. Zelfs in het regenseizoen schijnt de zon vrijwel dagelijks. September is op papier de slechtste maand om naar Thailand te reizen, de minste zonuren en de meeste neerslag. De buien kunnen erg heftig zijn, maar duren zelden de hele dag. Vaak klaart het na een twee uur regen al weer op.

Je moet wel rekening houden met wateroverlast. Overstroming in de stedelijke gebieden zoals in Bangkok komen dan veelvuldig voor. Er is een vrij groot verschil tussen het neerslagniveau op het zuidelijk schiereiland en het centrale deel plus het Noorden van Thailand. Op het zuidelijk schiereiland valt bijna twee keer zoveel neerslag.

Het voordeel van het regenseizoen is dat er minder stof en luchtvervuiling is. Ook de natuur wordt steeds groener. Het regenseizoen is ook het toeristische laagseizoen in Thailand. De prijzen van hotelkamers zijn dan van het lager dan in de rest van het jaar.


Koelere seizoen (november t/m februari)
Dit is het toeristische hoogseizoen in Thailand. Het weer wordt stabiel. Minder regen en aangename temperaturen. De natuur is door alle regen op zijn mooist en de rivieren zijn weer vol. De relatief koele maanden december en januari zijn het meest geschikt om Thailand te bezoeken. Er zijn veel feesten en ook voor de Thai staan deze maanden in het teken van ontspanning. De hotelprijzen zijn in deze maanden het hoogst.

Warme seizoen (maart t/m mei).
In deze periode is het droog en heet in Thailand. Voor veel toeristen te heet. Ook de natuur ziet er droog en flets uit. Er zijn wel toeristen die het leuk vinden om Songkran een keer mee te maken en daarom wel naar Thailand op vakantie gaan. In deze maanden is het alleen aan zee enigszins uit te houden. In het centrum van Bangkok, waar dan ook niet veel wind staat, is het onaangenaam heet.

De beste reistijd
Op basis van het bovenstaande kan je concluderen dat november tot en met februari de beste periode is om Thailand te bezoeken. Toch zijn er toeristen die bewust kiezen voor het regenseizoen. Het regent immers zelden de gehele dag, de hotels zijn goedkoper en het is minder druk in Thailand. Als je goed tegen de warmte kan of aan zee verblijft (verkoelend zeewindje) dan is maart tot en met mei ook een optie.


De meeste Thailand experts vinden dat je het hele jaar door naar Thailand kunt reizen omdat ieder seizoen naast nadelen ook voordelen kent. In dat geval is jouw persoonlijke voorkeur en je budget bepalend voor de beste reistijd naar Thailand.

Meer info?

Bel ons Nederlandse nummer: 070 250 0062 of stuur een e-mail naar info@greenwoodtravel.nl
 
 

Naima  [25/03/2023]

Goeiemorgen, wij gaan van 25 november tot 9 december naar Thailand. We zijn bezig om onze route te bepalen en wilden o.a. naar Koh Samui maar daar schijnt het nog veel te regenen. Klopt dit en is het beter om dit eiland over te slaan? Welke regio/eilanden zijn wel aan te bevelen?
Reply


Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *RECENT POST
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
RELATE STORY
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
Thailand Algemeen Ernst | January 17, 2024
Ontdek de Isaan. 10++ tips! Ernst | January 03, 2024
Bitterballen in Bangkok Ernst | December 31, 2023

POPULAR STORY VIEW ALL


Populaire Green Wood Travel tours