Thailand fruitontdekkingsreis
Ernst
December 08, 2023
Thailand Thailand
Uitgaan & eten
Uitgaan & eten

Thailand is de hemel op aarde voor de liefhebbers van tropisch fruit. De talloze marktstalletjes tonen een kleurrijke verzameling van bekende en onbekende fruitsoorten, en behalve op markten kom je eigenlijk overal wel fruit tegen. Als het al niet aan de boom is dan wel langs de kant van de weg of aangeboden door de fruitverkopers op het strand. Het prachtig snijwerk van fruit als decoratie is een kunst op zich. En natuurlijk is heel veel fruit behalve om van te smullen ook zeer geschikt om verfrissende drankjes en cocktails van te maken. Als je in het Prince Palace hotel verblijft, moet u zeker even in de omgeving van het hotel kijken want daar speelt zich elke dag een fotogeniek schouwspel (video fruitmarkt) af met een overvloed aan allerlei soorten fruit.

De volgende soorten fruit kunt u tegenkomen op je fruitontdekkingsreis door Thailand Sommige zijn het hele jaar door verkrijgbaar, sommige meer seizoensverbonden.

 

Bananen:
(Kluai) alle bananensoorten zijn het hele jaar door verkrijgbaar
Meer dan 20 soorten zijn er in Thailand en de kleine banaantjes zijn overheerlijk. Ze worden vaak verwerkt in desserts en ook gebakken. Bovendien is het vaak het eerste vaste voedsel dat Thaise baby’s krijgen. Een paar voorbeelden:
– Kluai Hom Een gezonde en lekkere snack voor de hele dag. Verder veel gebruikt in desserts, cakes, ijs en als ‘banana fritter’
– Kluai Khai “eibanaan” Deze heeft een dunnere goudgele schil als hij rijp is en wordt vers gegeten of gekookt in een lichte siroop. Ook populair in gedroogde vorm als snoep en cake.
– Kluai Nam Wa Kleverig en zoet als ze rijp zijn. Heeft een hoge voedingswaarde en wordt vaak gebruikt in Kluai Buat Chee, een dessert waarin stukjes van de banaan gekookt worden in kokosmelk. Het is ook een hoofdbestanddeel in gestoomde desserts met kleefrijst of rijstbloem zoals Khao Tom Mut of Khanom Kluai.
– Kluai Hak Mook Deze bakbanaan is heerlijk als hij geroosterd is. Bananenbloesems oftewel “Hua Plee” worden gebruikt, gecombineerd met een chillidip, genaamd nam prik.

 

Ananas:
(Sapparote) verkrijgbaar in december en januari en van april tot juli.
Het lijkt misschien niet zo spectaculair maar een straat vol, zoals om de hoek van het Prince Palace Hotel, is iets wat u in Nederland niet zal tegenkomen en proef eens hoe sappig ze zijn! Of drink het als “Smoothie” Ananas draagt ook bij in de harmonie van de verschillende smaken die zo kenmerkend zijn voor de Thaise keuken en wordt gebruikt in curries zoals Kaeng Sapparote, Saow Nam of Khao Ob Sapparote, gebakken rijst geserveerd in een uitgeholde ananas. Verder zijn ze prima voor de spijsvertering.

 

Durian:
(de koning van het fruit) het hele jaar verkrijgbaar maar vooral tussen april en augustus.
Durian heeft, zonder enige twijfel, een smaak waar je aan moet wennen, maar als dat het geval is dan bent u verkocht. Er zijn verschillende soorten en voor beginners is de Mon Tong oftewel de “gouden kussen” Durian met zijn roomachtige structuur een van de mildste soorten en overal in Thailand verkrijgbaar. De wat “sterkere” soorten zijn er voor de echte liefhebbers. U kunt het ook aantreffen verwerkt in Durianijs of Khao Nieow Turian – kleefrijst bedekt met in kokosnootpasta gekookte durian. Turian Kuan zijn durian toffees. Hoewel ze zeer prote

 

Mangosteen:
Mang Khud (de koningin van het fruit) Tussen juni en november is het seizoen.
Rond en een harde, paarse schil van buiten met van binnen 5 a 6 zachte segmenten van delicaat wit vruchtvlees. De combinatie van Durian en Mangosteen is een goede want de wat minder prettige gevolgen van een teveel aan Durian worden weer teniet gedaan door het eten van Mangosteen.

 

Pomelo:
Som O augustus tot november is het seizoen.
Lijkt op een grapefruit maar de smaak is delicater en zoeter. Het zoete en sappige roze vruchtvlees van de Som O Thong Dee of het feitelijk doorschijnende en knapperige vruchtvlees van de Som O Khao Hom worden beschouwd als de beste Thaise pomelosoorten. Door de lichte, delicate smaak harmonieert de Som O Khao Hom erg goed in Thaise salades.

 

Carambola:
Ma Feung van oktober tot december Deze stervormige vrucht komt oorspronkelijk niet uit Thailand maar groeit er inmiddels wel. Het sap is met zijn zoetzure smaak heel verfrissend. In Thailand wordt gezegd dat zwangere vrouwen het niet moeten eten.

 

Rose appel:
Champoo van juni tot september
Ziet eruit als een klein donkerrood lampionnetje en heeft een frisse smaak.

 

Rambutan:
Ngo van mei tot september is het seizoen.
Een rood monstertje met groene stekels dat er uitziet als een zee-egel maar het doorschijnende vruchtvlees is zoet en stevig. De soort Ngoh Rong Rian heeft zoet, sappig vruchtvlees dat aan de pit kleeft terwijl de ovale Si Chompoo, de roze rambutan, stevig wit vruchtvlees heeft dat makkelijk loslaat van de pit. Evenals de Durian kan een te veel van deze vrucht leiden tot problemen met de spijsvertering.

 

Jackfruit:
Kanoon van januari tot mei
De grootste vrucht ter wereld die aan een boom groeit. Van buiten groen of geel met vruchtvlees dat smaakt naar banaan.
Ook gedroogd vaak geserveerd als snack. Door zijn natuurlijke zoete smaak en geur wordt deze vrucht vaak gebruikt bovenop een hele reeks Thaise desserts zoals het traditionele kokosijs, Ruam Mitr – een licht dessert met jonge kokosnoot, gekookte stukjes rijstbloem, siroop en een scheut kokosmelk met daar bovenop geschaafd ijs of Jackfruit. Gefrituurd jackfruit is eveneens een populaire snack en dessert evenals jackfruitijs. Elk deel van het jackfruit is eetbaar en de bladeren, bloemen en pitten worden gebruikt in geurige gerechten zoals curries of geserveerd met nam prik chilli dips. Veel mensen in Thailand kweken deze vruchten omdat ze garant zouden staan voor een goed en gelukkig leven.

 

Longan:
Lamyai van juli tot september
Van dezelfde familie als de Langsat maar iets ronder met een dikkere schil en een iets meer zoete smaak.

 

Papaya:
Malakor het hele jaar door verkrijgbaar
Overal in Thailand verkrijgbaar en in allerlei gerechten verwerkt. Zoals in de zeer populaire en soms nogal hete papayasalade Som Tam, in de lichte currie zonder kokosmelk Kaeng Som, of gekookt en geserveerd met nam prik, een chilli dip. Heren, kijk uit! De groene soort schijnt niet goed te zijn voor de potentie, de gele geeft geen problemen, althans volgens de Thaise volkswijsheid.

 

Jujube:
Put Sa van februari tot september
Groen en een ovale vorm. Lijkt qua smaak wat op de Golden Delicious appel maar om de lichte grondbijsmaak te onderdrukken wordt er altijd een zakje met een mengsel van zout, suiker en chili bijgeleverd.

 

Guava:
Farang het hele jaar door
Het woord Farang zult u vaak horen als u in Thailand bent en dan wordt er niet de vrucht mee bedoeld maar uzelf want het woord betekent: buitenlander. Deze vrucht komt dan ook niet oorspronkelijk uit Thailand maar uit Amerika. Ook deze vrucht wordt vaak met de dip van zout, suiker en chili gegeten en steeds meer in salades verwerkt. De Guava schijnt ook prima te werken als een natuurlijke adem verfrisser.

 

Custard Appel:
Noi-Nha juni tot september
Het zachte witte pulpvruchtvlees van de rijpe appels is erg zoet en de harde schil is gemakkelijk uit te lepelen. Vermengd met kokosmelk wordt er heerlijk ijs van gemaakt.

 

Sapodilla:
Lamoot tussen september en december te verkrijgen
De vorm van een kiwi maar dan met bruine schil. Het karamelkleurige vruchtvlees heeft een heerlijke honingachtige smaak die lijkt op verse vijgen.

 

Watermeloen:
Taeng Mo van oktober tot maart
Geserveerd in decoratieve balletjes, in sorbets, als desserts en natuurlijk als fruitsap. De Thaise watermeloenen behoren tot de beste ter wereld qua smaak en structuur. Er is de soort met een donkergroene schil en rood, zoet en sappig vruchtvlees dat, mits goed gekoeld, knapperig is. De andere soort heeft een lichtgroene schil met donkere strepen en sappig geel vruchtvlees. Er gaat weinig van de watermeloen verloren. Kaeng Som Taeng Mo Lek is een licht zoetzure hete soep die gemaakt wordt van jonge meloen vergezeld van een schotel gefrituurde gedroogde zoetwatervis. Dit is een smakelijk alternatief voor de wat dikkere curries. Gedroogde meloenzaden zijn ook een populaire snack. Er wordt in Thailand beweerd dat je er goede hersens van krijgt en er gaat een hardnekkig verhaal rond dat in een vluchtelingenkamp met Cambodjanen, de mannen na het eten van watermeloen plots last kregen van verschrompelde geslachtsdelen. Tja, u mag zelf kiezen wat u wilt geloven.

 

Jonge kokosnoot:
Mapraow Onn hoogseizoen van september tot december
Het koele vruchtsap is heerlijk verfrissend en populair als welkomstdrank en in tropische cocktails. Wanneer de noten verder rijpen wordt het vruchtvlees geschaafd en verwerkt tot kokospasta dat een hoofdbestanddeel vormt in de Thaise keuken. Veel kokosnootvocht drinken schijnt een reinigende uitwerking te hebben op het lichaam.

 


Dragon fruit:
Gair Ow Mang Gorn het hele jaar door
Deze spectaculair uitziende vrucht is er in twee soorten en de smaak ligt tussen een peer en een kiwi. De ene soort heeft wit vruchtvlees met kleine zwarte zaadjes, de andere, iets kleinere, heeft rood vruchtvlees. Het hele binnengedeelte kan geconsumeerd worden.

 

Meer weten? Kijk op Green Wood Travel of op de speciale Kaeng Krachan National Park pagina. Of bel ons gewoon even!.

 

 


 

Nisa  [02/01/2024]

LEKKEREFRUIT
Reply


Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *RECENT POST
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
RELATE STORY
Dromen van Koh Chang Ernst | February 05, 2024
Thailand Algemeen Ernst | January 17, 2024
Ontdek de Isaan. 10++ tips! Ernst | January 03, 2024
Bitterballen in Bangkok Ernst | December 31, 2023

POPULAR STORY VIEW ALL


Populaire Green Wood Travel tours