Voordat de bom valt ?€“ Natuurproject in Kanchanaburi
Daranee
November 22, 2018
Thailand Thailand
Kanchanaburi
Duurzaam reizen Kanchanaburi
Duurzaam reizen
Een paar jaar geleden besloot de Thaise overheid tot een opmerkelijke manier om nieuwe bomen en planten tot leven te brengen. Seed bombing oftewel herbebossing vanuit de lucht. Met vliegtuigjes of drones worden zaadjes in gebieden gedropt waar nieuwe aanwas hard nodig is. Op deze manier ‘plantte’ de Thaise overheid miljoenen hectare groen. Goed gedaan, denk je waarschijnlijk, en dat vinden wij ook. Maar zo’n project wordt nog leuker als je er zelf aan mee kunt doen, en dat hebben we dus gedaan.
 

In Kanchanaburi sloten we ons aan bij het Khao Nampu Nature and Wildlife Education Center om zelf vieze handen te maken en seed bombs te gooien. Het voordeel van zo’n kleinschalig project is dat ze heel goed weten wat er in dat gebied aan beplanting nodig is. Waar herbebossing dus vanuit de gedachte ‘nooit geschoten is altijd mis’ wordt uitgevoerd, is resultaat hier vanzelfsprekender.

Zo’n seed bomb bestaat uit klei, compost en zaadjes. Een beetje afhankelijk van het seizoen zitten de zaadjes meer in het midden of aan de buitenkant. Als het nog veel gaat regenen worden ze in het midden gestopt omdat de ‘bom’ dan nog uit elkaar valt door de regen. De ‘bom’ werkt ook als beschermlaag voor de zaadjes. Door de compost hebben ze meer tijd, soms wel tot een half jaar, om goede bodem te vinden.

In het -gelukkig nog behoorlijk groene- natuurgebied rond de Kwae Yai Rivier gingen we per boot op weg om met de katapult (onder meer) de bommetjes Siamese Rosewood (Palissander) de natuur in te schieten. We hopen dat ze in goede aarde vallen!
 

Dat het GREEN in onze naam er niet voor de sier staat, blijkt ook bij ons kantoor in Punnawithi, Bangkok. Op het dak staat het vol met zonnepanelen en dat is in Thailand nog echt een noviteit. Deze maatschappelijke betrokkenheid heeft een prettige bijkomstigheid: alle elektriciteit voor het kantoor van Green Wood Travel wordt geleverd door de zon, die hier overdag onophoudelijk schijnt. Dat maakt ons een klimaatneutraal bedrijf en hier zijn we, dat willen we best even kwijt, erg trots op. Wil je meer weten over de projecten waar Green Wood Travel bij betrokken is, lees dan verder op Duurzaam Reizen met Green Wood Travel.
 
 

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *RECENT POST
Thailand Algemeen Ernst | November 09, 2022
Verliefd op Laos en Luang Prabang! Ernst | November 03, 2022
RELATE STORY
Thailand Algemeen Ernst | November 09, 2022
Thaise Traditionele Tom Yum Kung Ernst | November 01, 2022
Koh Lipe, de Malediven van Thailand? Ernst | October 30, 2022
Surin olifantenhoofdstad 10++ Tips Ernst | October 16, 2022

POPULAR STORY VIEW ALL


Populaire Green Wood Travel tours